19 Οκτωβρίου 2018

Η αδιαλλαξία Ρώμης - Βρυξελλών διατηρεί στα ύψη το κόστος δανεισμού της Ιταλίας

Άνω του 3,7% διαμορφώνεται η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας, με το ζήτημα του προϋπολογισμού να συνιστά βραδυφλεγή βόμβα για την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών εκτινάσσεται...


... το κόστος δανεισμού της Ιταλίας, ενόσω Ρώμη και Βρυξέλλες παραμένουν αμετακίνητες στο ζήτημα του προϋπολογισμού.

Η Κομισιόν, απαντώντας στο προσχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης, έκανε λόγο για «σημαντικές αποκλίσεις» σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας, και κάλεσε τον Τζουζέπε Κόντε να αναθεωρήσει το ύψος του ελλείμματος, το οποίο προβλέπεται στο 2,4% του ΑΕΠ για το επόμενο έτος.

Η γειτονική χώρα ανταπάντησε μέσω του υπουργού Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος έστειλε μήνυμα ότι «τις αποφάσεις για την Ιταλία τις παίρνουν οι Ιταλοί» και απέρριψε τις αιτιάσεις των Βρυξελλών.

Βρυξέλλες και ΔΝΤ καλούν την Ιταλία να συμμορφωθεί: «Καμπανάκι» για τον κίνδυνο ύφεσης
Οι επενδυτές από την πλευρά τους, εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, ενώ θεωρούν πως πιθανή εκτροχίαση των σχέσεων Ρώμης-Βρυξελλών θα συνεπάγεται νέο άλμα στο κόστος δανεισμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε σήμερα το πρωί στο 3,7410% καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2014. Την ίδια ώρα, στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, ο δείκτης FTSE MIB ξεκίνησε με απώλειες της τάξης του 0,90%, ενώ ευρείες απώλειες εμφάνισε και κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης.

Η Κομισιόν αντιδράει στον προϋπολογισμό της Ιταλίας, καθώς η διατήρηση του ελλείμματος άνω του 2% του ΑΕΠ δεν συμβάλλει στον περιορισμό του δημόσιου χρέους, το οποίο υπερβαίνει τα 2,3 τρισ. δολάρια.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση των Ντι Μάιο-Σαλβίνι επιθυμεί να εφαρμόσει μέρος των προεκλογικών εξαγγελιών της, προχωρώντας στην αύξηση των δαπανών και αναστέλλοντας σειρά μεταρρυθμίσεων του Ματέο Ρέντσι.