17 Οκτωβρίου 2018

Η Βενεζουέλα αντικαθιστά το δολάριο με το ευρώ στις διεθνείς συναλλαγές

Την απόφασή της να σταματήσει τη χρήση του δολαρίου και να προχωρήσει στη χρήση του ευρώ στις συναλλαγές της Βενεζουέλας ανακοίνωσε η κυβέρνησή της με ευθείες βολές κατά των ΗΠΑ.

H Βενεζουέλα εγκαταλείπει...


... το αμερικανικό δολάριο, και στο εξής θα πραγματοποιεί όλες τις μελλοντικές συναλλαγές σε ευρώ, ανακοίνωσε ο Tareck El Aissami, αντιπρόεδρος για την οικονομία της χώρας.

Οι κυρώσεις, που πρόσφατα θέσπισε η Ουάσιγκτον ενάντια στο Καράκας, «εμποδίζουν τη συνέχιση του εμπορίου με τη χρήση του αμερικανικού δολαρίου από τη Βενεζουέλα», δήλωσε ο El Aissami προσθέτοντας ότι οι αμερικανικοί περιορισμοί ήταν «παράνομοι και κατά του διεθνούς δικαίου».

Παράλληλα τόνισε ότι ο αμερικανικός «οικονομικός αποκλεισμός» της Βενεζουέλας επηρεάζει τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της φαρμακοβιομηχανίας και της γεωργίας, και δείχνει «πόσο μακριά μπορεί να οδηγηθεί ο ιμπεριαλισμός».

Από το ένα στα... 28 δολάρια, ο κατώτατος μισθός στη Βενεζουέλα Η Ουάσιγκτον δεν κρύβει την επιθυμία της να καθαιρεθεί με κάποιον τρόπο ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο, τον οποίο κατηγορεί για την καταστολή της αντιπολίτευσης της χώρας, ενώ πέρυσι επέβαλλε κυρώσεις στη χώρα.

Η πίεση των ΗΠΑ συνέβαλε στη σοβαρή κοινωνική και οικονομική κρίση στη Βενεζουέλα τα τελευταία χρόνια, καθώς επλήγη από τον πληθωρισμό, την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος και την έλλειψη βασικών αναγκών.