20 Σεπτεμβρίου 2018

Stratfor: Το think tank της CIA χαρακτηρίζει «στρατηγική δύναμη» την Τουρκία

Ερχεται απελευθέρωση πάστορα;

Το παράρτημα της CIA, το γνωστό think tank "Stratfor", χαρακτηρίζει ως "στρατηγική μεσαία δύναμη" την Τουρκία του Ρ.Τ.Ερντογάν ενώ προειδοποιεί...


... για ανακατατάξεις στις παγκόσμιες συμμαχίες λέγοντας πως το δ' τρίμηνο θα είναι δύσκολο λόγω πολλών ανοικτών θεμάτων.

Ο χαρακτηρισμός που προσδίδει στην Τουρκία, η χτεσινή μεταστροφή του Ρ.Τ.Ερντογάν και οι δηλώσεις πριν λίγο του αντιπροέδρου του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος μαρτυρούν πως βρίσκονται σε εξέλιξη υπόγειες διεργασίες που ίσως οδηγήσουν στην απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα.

Δύσκολο και γεμάτο εντάσεις προμηνύεται και το τελευταίο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Stratfor, που αναμένει διατήρηση των πιέσεων στις εμπορικές συμφωνίες και συνέχιση των προκλήσεων στις αναδυόμενες αγορές. Παράλληλα, εκτιμά πως δεν θα σημειωθεί ιδιαίτερη πρόοδος στην επίλυση συγκρούσεων, ενώ θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές σε διάφορες συμμαχίες.

Οι αναλυτές του Stratfor, αναμένουν διατήρηση των πιέσεων στις εμπορικές συμφωνίες και συνέχιση των προκλήσεων στις αναδυόμενες αγορές, εκτιμούν πως δεν θα υπάρξει επίλυση συγκρούσεων, και αναμένουν μεγάλες αλλαγές σε διάφορες συμμαχίες.

"Στρατηγική μεσαία δύναμη η Τουρκία"
Οι ΗΠΑ χρειάζονται όσους περισσότερους συμμάχους μπορούν να έχουν σε μια εποχή ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων. Ωστόσο, η «ωμή» πολιτική των ΗΠΑ στα θέματα των δασμών και των κυρώσεων θα οδηγήσει τις στρατηγικές μεσαίες δυνάμεις –όπως η Τουρκία και το Πακιστάν– στην αναζήτηση μη Δυτικών εναλλακτικών. Παράλληλα θα αναγκάσει τις μεγάλες δυνάμεις -όπως η Ευρώπη- να ξαναχτίσουν την κυριαρχία τους σε οικονομία και ασφάλεια εν μέσω τεταμένων διατλαντικών σχέσεων.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε πως για πρώτη φορά το think tank της CIA αποκαλεί την Τουρκία "στρατηγική μεσαία δύναμη" ενώ είναι γεγονός πως οι σχέσεις ΗΠΑ-Πακιστάν δεν είναι καλές με την Ουάσινγκτον να έχει διακόψει χρηματοδότηση και εκπαίδευση. Συνεπώς το "βαθύ κράτος" των ΗΠΑ "συστήνει" στον Ν.Τραμπ να τα βρει με την Αγκυρα. Ποιος άλλωστε θα ήθελε να χάσει μια "στρατηγική μεσαία δύναμη";

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) και βουλευτής Δαρδανελίων Μουχαρέμ Ερκέκ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, ανέφερε ότι ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον μπορεί να μείνει ελεύθερος στις 12 Οκτωβρίου μετά την εκδίκαση της αίτησης που έκανε ο δικηγόρος του, προκειμένου να τερματιστεί ο κατ' οίκον περιορισμός και να αρθεί η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Συγκεκριμένα, αφού τόνισε ότι η δικαιοσύνη στην Τουρκία είναι χειραγωγημένη από τον Ερντογάν, υπογράμμισε: «Η υπόθεση του πάστορα Μπράνσον είναι μια τραγωδία. Η Τουρκία δεν είναι πλέον ένα ασφαλές λιμάνι, αφού δεν λειτουργεί η δικαιοσύνη. Υπάρχει μια πολύ σοβαρή φυγή κεφαλαίων από την Τουρκία. Θέλουμε επενδύσεις παραγωγικές και υψηλής τεχνολογίας, όμως δεν έρχονται πλέον. Γιατί δεν είμαστε ασφαλής χώρα, δεν υπάρχει δικαιοσύνη».

Αναφερόμενος στο θέμα των κρατουμένων στις τουρκικές φυλακές είπε: «Όταν το ζητάει η Μέρκελ, τους Γερμανούς κρατούμενους τους αφήνουμε αμέσως ελεύθερους. Αυτοί που απελευθερώνονται γιατί συνελήφθησαν, η σύλληψή τους ήταν άδικη; Αν δεν ήταν άδικη, ποιος δίνει εντολή στη δικαιοσύνη να τους απελευθερώσει; Ο Μακρόν το ζητάει και οι Γάλλοι πολίτες απελευθερώνονται.

» Βλέποντας αυτά ο Τραμπ, με το δίκιο του ζητάει κι αυτός την απελευθέρωση των δικών του. Όλα αυτά δημιουργούν μια πολύ κακή εικόνα. Εμείς πάντα τονίζουμε τη σημασία που έχει η διάκριση των εξουσιών».

Εχθές, υπήρξε μεταστροφή Ρ.Τ.Ερντογάν προς ΗΠΑ με φρασεολογία που δεν έχει συνηθίσει, με τον πρόεδρο της Τουρκίας να τονίζει πως "η στρατηγική συνεργασία με ΗΠΑ θα ενισχυθεί περαιτέρω". Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως ο Αμερικανός πάστορας Μπράνσον προσέφυγε ξανά στο τουρκικό δικαστήριο ενώ υπήρξε συνομιλία Πομπέο-Τσαβούσογλου. Ολα δείχνουν απελευθέρωση του πάστορα.