21 Σεπτεμβρίου 2018

Εμπού Μπανάτ: Το υποχείριο της ΜΙΤ που πιθανότατα σκότωσε τους δύο μητροπολίτες

Εδώ και 6 χρόνια δεν υπάρχει νέο για τον μητροπολίτη Χαλεπίου-Παύλο και τον Συροϊακωβίτη μητροπολίτη Ιωάννη Ιμπραήμ, που απήχθησαν το 2013, στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Φαίνεται σίγουρο...
... πως πια δεν είναι στην ζωή.

Ο μητροπολίτης Ιωάννης Ιμπραήμ στις 22/4/2013 υποδέχτηκε στην συριακή πλευρά των συνόρων στην συνοριακή πύλη Μπαμπ-Ελ-Χάβα, τον μητροπολίτη Πάυλο Γιαζιτζί που επέστρεφε από την Τουρκία. Στο όχημα τους ήταν επίσης ο σοφέρ Φατάλλαχ Καμπούντ και ένα ακόμη άτομο ονόματι Φουάντ Ελίγια.

Πηγαίνοντας προς το Χαλέπι σε απόσταση 20 χλμ από τα σύνορα πέρασαν δίχως πρόβλημα από σημείο ελέγχου του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (OSO). Λίγο μετά ένα όχημα με ένοπλους, τους έκοψε τον δρόμο. Τα 8 ένοπλα άτομα, κατέβασαν από το αυτοκίνητο τον σοφέρ και τον Φουάντ Ελιγιά και απήγαγαν τους δύο μητροπολίτες. Επικεφαλής της ομάδας που απήγαγε τους μητροπολίτες ήταν άτομο ονόματι Μπαγκομέντ Αμπντουραχμάνοφ, που χρησιμοποιούσε την κωδική ονομασία Εμπού Μπανάτ.

Ακόμη τότε δεν είχε ιδρυθεί η ISIS και στο πεδίο ισχυρή ήταν η Ελ Νούσρα. Στην Νούσρα τότε είχαν προστεθεί πολλές ομάδες και οργανώσεις. Το πιο σημαντικό δρομολόγιο για ένταξη στις οργανώσεις, ήταν μέσω Τουρκίας. Οι τρομοκράτες φανερά έμπαιναν και έβγαιναν από τα σύνορα με την Τουρκία. Η κυβέρνηση του ΑΚΡ είχε κάνει τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, τον πλέον ενεργό διάδρομο τρομοκρατών

ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΥ ΜΠΑΝΑΤ
O τότε υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, έδιναν ελπίδες με δηλώσεις του τύπου "Γνωρίζουμε πως οι μητροπολίτες είναι υγιείς, η διάσωση τους είναι θέμα στιγμής". Η πραγματικότητα όμως ήταν πολύ διαφορετική.

Την ώρα που γινόταν αυτές οι δηλώσεις, η Τουρκία είχε συλλάβει τον Εμπού Μπανάτ που ήξεραν πως είχε απαγάγει τους δύο θρησκευτικούς ηγέτες, τον είχε ανακρίνει και τον είχε προφυλακίσει σιωπηλά για άλλο αδίκημα.

Ο Εμπού Μπανάτ ήταν γνώριμος από τα πρώτα χρόνια του εμφυλίου στην Συρία, από τα βίντεο με τους αποκεφαλισμούς. Την σφαγή στην Χαν-Ελ-Ασσάλ όπου για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, την είχε κάνει η ομάδα του Εμπού Μπανάτ. Ο Εμπού Μπανάτ ήταν ένοχος για μεγάλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Την ώρα που η τουρκική κυβέρνηση προσπαθούσε να κάνει να ξεχαστεί το θέμα, οι ΗΠΑ προσέθεσαν τον Εμπού Μπανάτ στην λίστα των τρομοκρατών. Ακολούθως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον προσέθεσε στην λίστα των διεθνώς καταζητούμενων τρομοκρατών. Τότε η Ρωσία άρχισε έρευνα, ενώ το Νταγκεστάν ζήτησε να εκδοθεί ο Εμπού Μπανάτ στην χώρα του.

Ο Εμπού Μπανάτ στην κατάθεση του στην τουρκική αστυνομία, είχε ομολογήσει ανοιχτά τα βίντεο με τους αποκεφαλισμούς και τους είχε πει πως κάθε Παρασκευή στην Συρία είχαν "δράση τιμωρίας των απίστων". Όταν στο δικαστήριο ρωτήθηκε για το βίντεο με τον αποκεφαλισμό, είπε πως "Το άτομο στην φωτογραφία αυτή, είμαι εγώ". Στην συνέχεια ο Μπανάτ είχε πει τα εξής:

"Την εποχή που τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία, εγώ πολεμούσα ενάντια στους στρατιώτες του  Μπασάρ Άσαντ. Και επειδή εμείς πολεμούσαμε ενάντια στους στρατιώτες του Άσαντ, η Τουρκία μας βοηθούσε. Στην Τουρκία δεν διέπραξα τίποτε παράνομο. Δεν έκανα έγκλημα. Ποτέ δεν έβλαψα την Τουρκία, μόνο καλοσύνη έδωσα".

Η ΜΙΤ ΒΟΗΘΗΣΕ ΜΕ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ
Ο Εμπού Μπανάτ ομολόγησε καθαρά πως εργάστηκε από κοινού με την ΜΙΤ. Στο δικαστήριο μιλώντας πιο λεπτομερώς για αυτό, είπε: "Όταν βρισκόμουν στην Συρία, μας βοήθησε η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών. Όταν βρισκόμασταν στην Συρία μας βοηθούσαν με όπλα, οχήματα και χρήματα. Ήμασταν σε συνεχή επικοινωνία με την ΜΙΤ. Αργότερα όμως αν και τους έγραψα, δεν απέσπασα κάποια απάντηση. Η Τουρκία μας βοηθούσε επειδή εμείς πολεμούσαμε τους στρατιώτες του Άσαντ".

Το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης, αν και ο Εμπού Μπανάτ είχε ομολογήσει πως έκοβε κεφάλια, δεν επέτρεψε να δικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αλλά ούτε να εκδοθεί στις χώρες που τον ζητούσαν. Η εκδίκαση της υπόθεσής του, συνεχίστηκε σαν να ήταν ένα συνηθισμένο μέλος παράνομης οργάνωσης και δίνοντας του και ελαφρυντικό τον τιμώρησαν μόνο σε 7,5 έτη φυλάκισης, ως μέλος της Αλ Κάιντα. Μάλιστα ήδη από την πρώτη εκδίκαση της υπόθεσης, ένα μέλος του δικαστηρίου είχε ζητήσει την αποφυλάκιση του.

Ο δικηγόρος και ερευνητής Ερκάν Μετίν, ερεύνησε για μεγάλο διάστημα σχετικά με την απαγωγή των μητροπολιτών και ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για τον φάκελο της υπόθεσης του Εμπού Μπανάτ.

O Aσσύριος δικηγόρος Ερκάν Μετίν, από την έρευνα που έκανε κατέληξε πως οι μητροπολίτες σκοτώθηκαν  και ότι  ο Εμπού Μπανάτ έδεσε πάνω τους βόμβα. Ο Μετίν λέει πως "Η τουρκική κυβέρνηση προστατεύει τους σφαγείς των θρησκευτικών ηγετών". Μιλήσαμε μαζί του σχετικά με την δολοφονία των μητροπολιτών και για τον Εμπού Μπανάτ.

O πόλεμος στην Συρία πως επηρέασε του Ασσύριους; Ο λαός των Ασσυρίων με τι είδους μέτρα και πιέσεις βρέθηκε αντιμέτωπος;
Η Συρία είναι μια χώρα που πήρε το όνομα της από τους Ασσύριους. Πέρα από την ιστορικότητα, οι Ασσύριοι είναι σε μια χώρα για την οποία μόχθησαν πολύ. Υπό αυτή την έννοια ο Ασσυριακός λαός και οι φορείς του συνιστούν έναν πολύ σημαντικό πυλώνα. Μαζί με τον πόλεμο άρχισε ένα έντονο κύμα μετανάστευσης.

Ιδιαίτερα οι χριστιανοί έγιναν απευθείας στόχος των φασιστών της τζιχάντ. Σφαγές, ομαδικές απαγωγές και καταστροφές εκκλησιών, έγιναν πια ρουτίνα. Μπορούμε άνετα να πούμε πως οι Ασσύροι όντας στην ιστορική τους πατρίδα, έφτασαν στο χείλος της εξαφάνισης.

Ο μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος Γιαζιτζί και ο Συροϊακωβίτης μητροπολίτης Ιωάννης Ιμπραήμ τι σημασία είχαν για το ποίμνιο τους;
Το αξίωμα του μητροπολίτη είναι το αμέσως κατώτερο μετά από τον πατριάρχη. Ο μητροπολίτης Ιωάννης Ιμπραήμ φαινόταν πως θα ήταν υποψήφιος πατριάρχης, τον αγαπούσαν πολύ, ήταν ένας άνθρωπος που εργάστηκε πολύ για τον λαό και την εκκλησία.

Ο μητροπολίτης Παύλος Γιαζιτζί ήταν ο αδερφός του νυν πατριάρχη Αντιοχείας. Διέθετε ποίμνιο από την Ισκεντερούν ως το Χαλέπι και ήταν πολύ αγαπητός. Αμφότεροι θεωρούνταν από το ποίμνιο τους, διανοούμενοι, ηγέτες και ξεχωριστές προσωπικότητες.  Συμληρώθηκαν 5 χρόνια από την απαγωγή των Ασσύριων μητροπολιτών.

Ποια είναι η τελευταία κατάσταση; Ποιες είναι οι πληροφορίες που διαθέτετε σχετικά με την μοίρα των μητροπολιτών;
Αμφότεροι απήχθησαν στις 22/4/2013 κατευθυνόμενοι από την συνοριακή πύλη Μπαμπ Ελ Χάβα προς το Χαλέπι. Στόχος τους τότε ήταν να συναντηθούνε με κάποιους ενδιάμεσους για να σώσουν δύο Αρμένιους ιερείς που είχαν απαχθεί στις αρχές του 2013. Και ενώ κινούνταν το αυτοκίνητο τους, μια ομάδα τζιχαντιστών με καταγωγή από τον Καύκασο, τους έκοψε τον δρόμο.

Στηριζόμενος σε στοιχεία που αποκάλυψα, και τους δύο τους μητροπολίτες τους απήγαγε μια ομάδα με επικεφαλής έναν τζιχαντιστή καταγόμενο από το Νταγκεστάν με το προσωνύμιο Εμπού Μπανάτ. Από την απαγωγή και μετά δεν υπήρξε καμία πληροφορία. Σε τέτοιου είδους καταστάσεις, ο στόχος συνήθως είναι ή τα λύτρα ή η ανταλλαγή, αλλά στην περίπτωση αυτή δεν υπήρξε κανένα αίτημα.

Στην έρευνα που έκανα σχετικά με το περιστατικό, σε έγγραφο που υπήρχε στην επίσημη ιστοσελίδα του Εμιράτου του Καυκάσου, αναφερόταν πως μετά από την απαγωγή, σε σύντομο διάστημα, ο Εμπού Μπανάτ έδεσε πάνω τους βόμβες και τους σκότωσε. Μετά από 5 χρόνια που πέρασαν, θεωρώ πολύ πιθανό αυτό να είναι αληθές.

Υπήρξε κάποια κίνηση από την κοινότητα των Ασσυρίων προς τις ΗΠΑ και την Ρωσία;
Εγώ εξέτασα το γεγονός από εγκληματολογική σκοπιά και με ορθολογικές μεθόδους. Αυτό διασφάλισε στο να φτάσω σε απτές αλήθειες. Οι εκπρόσωποι των Ασσυριακών φορέων, χρησιμοποιώντας κάθε διπλωματική οδό, ζήτησαν βοήθεια από κάθε κράτος που μπορούσαν.

Ζήτησαν βοήθεια προσωπικά από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ομπάμα και από τον πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν. Αλλά από αυτές τις επαφές δεν προέκυψε κάποια απτή εξέλιξη. Ο Εμπού Μπανάτ που απήγαγε και πιθανότατα δολοφόνησε τους μητροπολίτες, είναι ακόμη φυλακισμένος στην Τουρκία ως μέλος της Αλ Κάιντα.

Εάν σε αυτό το θέμα διεξαχθεί μια αντικειμενική και αποτελεσματική έρευνα και ανακριθεί σχετικά με αυτό ο Εμπού Μπανάτ, τότε θα γεννηθεί μια πιθανότητα να καταλήξουμε κάπου σχετικά με την μοίρα τους. Αλλά σε αυτό το θέμα δεν έχει γίνει κάποιο βήμα.

Ο τότε υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είχε δηλώσει πως Γνωρίζουμε πως οι μητροπολίτες είναι υγιείς, η διάσωση τους είναι θέμα στιγμής. Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Σαντουλλά Εργκίν είχε δηλώσει πως ήταν σε επαφή με τους απαγωγείς των μητροπολιτών.

Με ποιόν ήταν επαφή οι Τούρκοι αξιωματούχοι τότε;
Η τουρκική κυβέρνηση και ειδικότερα στα πλαίσια της πολιτικής Νταβούτογλου, ήταν ενήμερη για όλες τις μικρές και μεγάλες "εισαγόμενες" ομάδες της αντιπολίτευσης. Με βάση αυτά που είδαμε στον φάκελο της υπόθεσης Εμπού Μπανάτ που κατηγορούνταν ως μέλος της Αλ Κάιντα, διακρίνεται πως η κυβένρηση ήξερε από τον πρώτο καιρό, πως τους μητροπολίτες του είχε απαγάγει ο Εμπού Μπανάτ.

Αλλά όταν ο Εμπού Μπανάτ με μια ψυχοπαθολογική βία δολοφόνησε τους δύο μητροπολίτες, η τουρκική κυβέρνηση αντί να το αποκαλύψει, προτίμησε να λέει πως "είναι υγιείς". Διότι τότε με μια επικάλυψη πλουραλισμού, ήθελε να αποκτήσει νομιμοποίηση στον πόλεμο της Συρίας και να ελκύσει προς την πλευρά της τμήματα των χριστιανών. Αυτός είναι και ο λόγος που μας έκανε να ακούμε πολλές φορές το "είναι υγιείς".

Μετά την έρευνα και τα στοιχεία μου, τη ρήση αυτή πριν περάσει καιρός, την διαδέχθηκε η σιωπή. Διότι αποκάλυψα πως όταν το έλεγαν αυτό ήδη είχαν συλλάβει τον Εμπού Μπανάτ. Μάλιστα στην δικαστική απόφαση αναφερόταν πως είχε απαγάγει τους μητροπολίτες αλλά αυτή την πληροφορία την απέκρυψαν από την κοινή γνώμη.

Αφού ο Εμπού Μπανάτ στην ανάκριση του στην αστυνομία είχε αποδεχθεί πως δολοφονούσε κόβοντας κεφάλια, γιατί το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν επέτρεψε να δικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας;

Γιατί προστατεύεται ο Εμπού Μανάτ;
Το υπουργείο Δικαιοσύνης προβάλλοντας ως δικαιολογία πως επρόκειτο για εσωτερικό θέμα της Συρίας για το οποίο δυσκολευόταν να συγκεντρώσει στοιχεία, δεν επέτρεψε να διεξαχθεί έρευνα. Στην πράξη αν γινόταν μια τέτοια έρευνα, θα άνοιγε η πόρτα ώστε να δικαστούνε στην Τουρκία όλα τα τέρατα που είχαν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Συρία και αυτό ήταν κάτι που επέβαλε να γίνει η δικαιοσύνη και η ανθρωπιά.

Αλλά από την άλλη αν γινόταν έρευνα για αυτά τα εγκλήματα που είχαν γίνει στην Συρία, θα υπήρχαν πολιτικές συνέπειες που θα εξαφάνιζαν την πολιτική Νταβούτογλου και αυτό ήταν κάτι που δεν το ήθελαν. Το να γυρνάνε ελεύθεροι αυτοί που πήγαν εκεί και έσφαξαν παιδιά και αποκεφάλισαν ανθρώπους, είναι κάτι το πολύ θλιβερό.  Δυστυχώς για μια ακόμη φορά, η ανθρωπιά έχασε. [anfturkce, tourkikanea]