21 Σεπτεμβρίου 2018

Ενόχληση της Άγκυρας από την ελληνογαλλική προσέγγιση

Γαλλο-τουρκική κρίση προκαλεί τόσο η ανακοίνωση της δημιουργίας γαλλικής ναυτικής βάσης στην Κύπρο, όσο και οι συζητήσεις για ενοικίαση ή αγορά φρεγατών κλάσης Belharra για...


... το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, δήλωσαν στην εφημερίδα Habertürk "εξοργισμένες" από τις γαλλικές κινήσεις στα συγκεκριμένα θέματα.

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι οι επαφές αυτές μεταξύ Λευκωσίας και Παρισιού ενόχλησαν την Άγκυρα, η οποία πιστεύει ότι δεν βλέπει θετικά αυτό το βήμα της Γαλλίας και πως αυτή η κίνηση θα περιπλέξει για τα καλά την ήδη πολύπλοκη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, απειλώντας την ασφάλεια στην περιοχή.

Και πώς θα αντιδράσει η Άγκυρα; «Μία ναυτική βάση στη Λάρνακα υπό την επίβλεψη της ε/κ διοίκησης έχει δημιουργήσει ανησυχία, και η Άγκυρα δεν βλέπει με… καλό μάτι το βήμα αυτό της Γαλλίας. Από την άλλη, οι διαπραγματεύσεις του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού να πουλήσει στην Ελλάδα μία φρεγάτα τύπου Fremm και το γαλλικό παζάρι όπλων που διεξάγει η Γαλλία στην περιοχή, ανησυχεί την Άγκυρα, η οποία σκέφτεται πλέον να διαμορφώσει ένα νέο δόγμα ασφαλείας για την περιοχή», σύμφωνα με την ‘ΧαμπέρΤουρκ’.

Όπως χαρακτηριστικά καταλήγει το άρθρο-ανάλυση, «η Άγκυρα δεν πρόκειται να μείνει θεατής των εξελίξεων». Λίγο αργότερα, οι Τούρκοι απείλησαν ευθέως ακόμη και την Αίγυπτο για την συμφωνία με την Λευκωσία χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη ως «παράνομη» ενέργεια, ενώ ανέφεραν πως «με τα βήματα που θα πραγματοποιήσουμε δεν θα επιτρέψουμε να επισκιαστούν (παραβιαστούν) τα δικαιώματα του τ/κ λαού. Σας καλούμε να αναθεωρήσετε μια ώρα αρχύτερα την στάση και την συμπεριφορά σας».