25 Σεπτεμβρίου 2018

Το ουκρανικό Τάγμα Αζόφ αντιγράφει τους Ναζί σε τελετή που διοργάνωσε

Το ουκρανικό Τάγμα Αζόφ, γνωστό για τις υπερ-εθνικιστικές συμπάθειές του, σκηνοθέτησε ένα μνημόσυνο εμφανώς εμπνευσμένο από τελετή που χρησιμοποιούταν κατά κόρον από το γερμανικό κόμμα των Ναζί, γνωστή και ως «Lichtdom»...


... δηλαδή Καθεδρικός του Φωτός

Το Lichtdom βασιζόταν σε δεκάδες αντιαεροπορικούς προβολείς που φώτιζαν τον νυχτερινό ουρανό κατά τη διάρκεια μεγάλων ναζιστικών συγκεντρώσεων στη Νυρεμβέργη τη δεκαετία του '30. Το ίδιο εφέ χρησιμοποιήθηκε και στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου το 1936.

Το προηγούμενο Σάββατο, μία εντυπωσιακά παρόμοια τεχνική χρησιμοποιήθηκε από το ουκρανικό Τάγμα Αζόφ, το οποίο πραγματοποιούσε το ετήσιο μνημόσυνο για τα μέλη του που έχουν φύγει από τη ζωή. Κατά τη διάρκεια της τελετής στο Ουρζούφ, ένα μικρό χωριό στην ακτή της Θάλασσας Αζόφ, δεκάδες προβολείς έλαμψαν πάνω από μέλη του τάγματος που κρατούσαν δαυλούς και στρογγυλές ασπίδες όπου είχαν γράψει μηνύματα για τους συντρόφους τους που έχουν χαθεί.

Παρότι οι Ουκρανοί του τάγματος δεν είχαν πρόσβαση σε στρατιωτικό εξοπλισμό φωτισμού, όπως οι άντρες του Χίτλερ, εντούτοις ο παραλληλισμός ενισχυόταν από τη χρήση του εμβλήματος του τάγματος που είναι μία εκδοχή του Wolfsangel (λυκοπαγίδα) μπροστά από το σύμβολο Schwarze Sonne (μαύρου ήλιου). Και τα δύο σύμβολα χρησιμοποιούνταν κατά κόρον από το γερμανικό ναζιστικό κόμμα, αλλά και από σημερινές νεοναζιστικές οργανώσεις.