25 Σεπτεμβρίου 2018

Νέα στροφή του Ερντογάν, αυτήν την φορά προς ΗΠΑ

Είναι αναμφίβολο ότι η «συμμαχία» Ρωσίας Τουρκίας είναι δύσκολο να κρατηθεί καθώς τα στρατηγικά συμφέροντα των δυο χωρών είναι διαφορετικά σε πολλούς τομείς, (Ουκρανία, Καύκασος, Βαλκάνια, κλπ).

Μετά την κρίση...


... του Αμερικανού πάστορα με τις ΗΠΑ, που είχε ολέθριες επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία και παράλληλα με το πρόβλημα του Ιντλίμπ στην Συρία που έφερε στην επιφάνεια τις υποβόσκουσες αντιθέσεις Τουρκίας Ρωσίας, ο Ερντογάν φαίνεται πως κατάλαβε ότι ήρθε η ώρα για μια καινούργια στροφή στις πολιτικές του κατευθύνσεις, με όλες τις συνέπειες αυτή της εξέλιξης.

Σαν πρώτο σημαντικό βήμα ήταν η έναρξη συνομιλιών με το Ισραήλ για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων την ίδια ώρα που βαθαίνει η κρίση μεταξύ Ισραήλ – ΗΠΑ και από την άλλη μεριά Ρωσίας – Ιράν.

Τώρα βλέπουμε ότι αλλάζει το τοπίο με τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Πρώτη έκπληξη ήταν η συμφωνία της τουρκικής κρατικής εταιρίας πετρελαίου, της ΤΡΑΟ, με την αμερικανική Rowan Companies PLC RDC, για γεωτρήσεις στην «καυτή» περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Στη συνέχεια σε ανύποπτο χρόνο ο Ρ.Τ.Ερντογάν έκανε κίνηση καλής θέλησης προς τις ΗΠΑ καθώς τουρκικό δικαστήριο μείωσε την ποινή ενός Αμερικανού πολίτη που κρατείται φυλακισμένος στην Τουρκία Πρόκειται για τον Serkan Gölge, πρώην επιστήμονα της ΝΑSA που κατηγορείται για συνέργεια σε τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Gölge καταδικάστηκε σε 7,5 χρόνια φυλάκιση τον Φεβρουάριο καθώς βρέθηκε ένοχος για σχέσεις με την οργάνωση του Φ.Γκιουλέν. Όμως λίγα 24ωρα πριν την αναχώρηση Ρ.Τ.Ερντογάν για ΗΠΑ, το δικαστήριο του μείωσε την ποινή και άλλαξε τις κατηγορίες. Αμέσως το Στέιτ Ντιπάρμεντ καλωσόρισε την είδηση με δήλωση της εκπροσώπου, Heather Nauert.

Ο Ερντογάν επισκέπτεται αυτή την εβδομάδα τη Νέα Υόρκη για τη σύνοδο του ΟΗΕ. Και εδώ αναμένεται νέα κίνηση με την πιθανότατη απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα. Εδώ γεννάτε με όλες αυτές τις εξελίξεις ένα σημαντικό πρόβλημα για την χώρα μας, τι συνέπειες θα έχει η πιθανότατη εκ νέου βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας – ΗΠΑ, καθώς είναι γνωστό πως η Ουάσιγκτον υπολογίζει πολύ περισσότερο την Άγκυρα από τα… «καλά» παιδιά της Αθήνας. [nikosxeiladakis]