24 Σεπτεμβρίου 2018

Ερντογάν: Ρωσία και Τουρκία θα αποφασίσουν για τις ριζοσπαστικές ομάδες του Ιντλίμπ

Ο Τούρκος πρόεδρος, σε άρθρο του σε ρωσική εφημερίδα τόνισε ότι η χώρα του και η Ρωσία θα αποφασίσουν ποιες ριζοσπαστικές ομάδες θα πρέπει να αποχωρήσουν από την αποστρατικοποιημένη ζώνη του Ιντλίμπ.

«Κατά τη διάρκεια...
... των διαπραγματεύσεων για το Ιντλίμπ στο Σότσι αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια αποστρατικοποιημένη ζώνη μεταξύ των περιοχών που ελέγχουν οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις και η συριακή κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση θα παραμείνει στις περιοχές που ελέγχει. Θα διασφαλίσουμε ότι οι ριζοσπαστικές ομάδες που έχουν προσδιοριστεί από (την Τουρκία) μαζί με τη Ρωσία, δε θα μπορούν να λειτουργούν στην περιοχή», αναφέρει ο Ερντογάν στο άρθρο του στη ρωσική εφημερίδα Kommersant.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Ουάσιγκτον συνέχισε να υποστηρίζει τις κουρδικές δυνάμεις YPG και PYD, αποσταθεροποιώντας την περιοχή. «Δυστυχώς βλέπουμε ότι η μεγάλη στήριξη που έχει δοθεί, κυρίως από τις ΗΠΑ στις δυνάμεις YPG και PYD, συνεχίζεται. Τέτοιες κινήσεις που ζημιώνουν την ισορροπία στην περιοχή την ειρήνη μεταξύ των κατοίκων της, πρέπει να σταματήσει», τονίζει ο Ερντογάν στο άρθρο του που αναφέρεται εξ ολοκλήρου στη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για το Ιντλίμπ.

Παράλληλα, ο Ερντογάν δήλωσε και πάλι ότι η Τουρκία θεωρεί πολύ σημαντική την απελευθέρωση των περιοχών που ελέγχει το PYD και οι -υπό κουρδική ηγεσία- Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η Ρωσία θα υποστηρίξει την Τουρκία στην πάλη εναντίον του PYD και του SDF, οι οποίες θεωρούνται από την Άγκυρα τρομοκρατικές οργανώσεις, όχι όμως και από τη Μόσχα.

Την περασμένη Δευτέρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο τούρκος ομόλογός του είχαν συναντηθεί στη ρωσική πόλη Σότσι και είχαν υπογράψει συμφωνία για τη δημιουργία μιας αποστρατικοποιημένης ζώνης 9-12 μιλίων στο Ιντλίμπ, κατά μήκος της γραμμής επικοινωνίας μεταξύ των αντιπολιτευτικών και των κυβερνητικών δυνάμεων. Η αποστρατικοποιημένη ζώνη θα δημιουργηθεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τη συμφωνία όλες οι βαριά οπλισμένες ομάδες ανταρτών θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει από την αποστρατικοποιημένη ζώνη μέχρι τις 10 Οκτωβρίου.