16 Ιουλίου 2018

Νομάρχες με αρμοδιότητες Οθωμανού πασά

Οι νομάρχες δεν θα επιτρέπουν την είσοδο στις πόλεις σε όσους κρίνουν σκόπιμο

Το κόμμα ΑΚΡ από την μια ανακοινώνει πως στις 18/7 θα τερματίσει την Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης (OHAL) και από την άλλη ολοκλήρωσε ρύθμιση...


... που στην ουσία στην πράξη συνεχίζει την OHAL.

Σύμφωνα με το κείμενο του Μουχαρρέμ Σαρίκαγια από την εφημερίδα Habertürk, στον αντιτρομοκρατικό νόμο που αποτελείται από 24 κύρια και 4 προσωρινά άρθρα, θα γίνουν κάποιες ρυθμίσεις οι οποίες θα υποβληθούνε στην βουλή. Ο Σαρίκαγια κατέγραψε μερικές από τις αλλαγές που έρχονται:

Έτσι το διάστημα της σύλληψης κάποιου ρυθμίζεται και πάλι (σχ. μεταφ.: εννοούν το διάστημα μέχρι να προσαχθεί στον δικαστή). Έτσι ενώ στην περίοδο της OHAL αυτό ήταν 30 μέρες, μετά έγινε 7+7 και τώρα μικραίνει ακόμη περισσότερο. Κατεβαίνει στις 4 μέρες όπως προβλέπει το ΕΔΑΔ, αλλά δίνεται το δικαίωμα για άλλες 4 μέρες υπό τον όρο στο τέλος του χρονικού διαστήματος να προσαχθεί στον δικαστή.

ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ
Ο νυν νόμος προβλέπει πως στις εκτός OHAL περιόδους οι Επίτροποι μπορούν να παραμένουν στα καθήκοντα τους το πολύ 3 έτη. Με την νέα ρύθμιση το χρονικό όριο αυτό καταργείται και θα μπορεί ο επίτροπος (σχ. μεταφρ.: ο κρατικά διορισμένος) να παραμένει επικεφαλής της εταιρίας ή του φορέα όπου προΐσταται μέχρι να τελειώσει η δικαστική διαδικασία.

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ "ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ 10 ΗΜΕΡΩΝ" ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΑΡΧΕΣ
Ευρείες είναι οι αρμοδιότητες που δίνονται στους νομάρχες με την νέα αυτή ρύθμιση. Οι νομάρχες θα μπορούνε με πρόταση τους να απαγορεύουν την είσοδο στην περιοχή αρμοδιότητας τους σε μέλη οργανώσεων, μεμονωμένα άτομα και αθλητικούς φορείς. Επίσης θα μπορούνε να απαγορεύουν για περίοδο 10 ημερών κάθε είδους  διαμαρτυρία, πορεία και εκδήλωση. [haber.sol, tourkikanea]