23 Ιουλίου 2018

Η ομπρέλα του Πούτιν

Το Μουντιάλ του 2018 τελείωσε με μια εντυπωσιακή σκηνή που θα μείνει αξέχαστη και δεν αναφέρομαι στα πανηγύρια των Γάλλων στο βάθρο ούτε στο λούσιμο με σαμπάνιες, το οποίο επιφύλαξαν οι παίκτες της Εθνικής Γαλλίας...


... στον προπονητή τους Ντιντιέ Ντεσάν στη συνέντευξη Τύπου.

Η μεγάλη σκηνή του τέλους ήταν αυτή που περιγράφει το σκίτσο της Εφης Ξένου: η στιγμή που ο Βλαντίμιρ Πούτιν δείχνει στην ανθρωπότητα ότι όλοι οι ηγέτες δεν είναι ίδιοι, φροντίζοντας να είναι ο μόνος που δεν βρέχεται τη στιγμή που πριν από την απονομή του Κυπέλλου ανοίγουν οι ουρανοί.

Ο Πούτιν δεν κέρδισε το Κύπελλο, μολονότι ξόδεψε τα τριπλάσια εκατομμύρια από οποιαδήποτε άλλη χώρα διοργάνωσε Μουντιάλ: η Ρωσία του αποκλείστηκε στα πέναλτι από τους μαχητικούς Κροάτες. Ο ίδιος δεν πήγαινε στα γήπεδα για να δει τα ματς της εθνικής ομάδας της χώρας του - είδε μόνο το πρώτο, αυτό που οι Ρώσοι έπαιξαν με αντιπάλους τους αδύναμους Σαουδάραβες.

Ο Πούτιν δεν πίστευε στις δυνατότητες της μαχητικής αλλά φτωχής σε ταλέντο ρωσικής ομάδας και δεν ήθελε ο κόσμος να τον ταυτίσει με την αναμενόμενη αποτυχία της. Πήγε, όμως, στον τελικό. Κι όταν γινόταν ο κατακλυσμός, έκανε και το κομμάτι του.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έγινε μούσκεμα. Η πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς μοίραζε αγκαλιές, ενώ η βροχή κατέστρεφε σε απευθείας μετάδοση το «μαλλί - υπερπαραγωγή» με το οποίο εμφανίστηκε στο γήπεδο.

Ομως τον Πούτιν δεν τον άγγιξε σταγόνα: το όλο σκηνικό σε έκανε να πιστεύεις πως η βροχή προέκυψε με δική του παραγγελία - απλά για να γίνουν μούσκεμα οι υπόλοιποι λίγο πριν φύγουν από τη Ρωσία του.
Αντώνης Καρπετόπουλος, "Τα Νέα"