22 Ιουλίου 2018

Ανησυχούν στην Άγκυρα από τις μετακινήσεις Κούρδων στις μεγαλουπόλεις της Δύσης

Τα αποτελέσματα των τελευταίων τουρκικών εκλογών αναζωπύρωσαν μια συζήτηση για τις μετακινήσεις κουρδικών πληθυσμών προς τα δυτικά και τις «επικίνδυνες» επιπτώσεις στην ίδια την συνοχή της Τουρκίας.

Μια κουρδική intifada...


... στις μεγάλες τουρκικές πόλεις θα μπορούσε να τινάξει στο αέρα όλο το οικοδόμημα της Τουρκίας και να διαλύσει την ίδια την υπόσταση της, όπως εκτιμούν ακόμα και οι ίδιοι Τούρκοι αρθρογράφοι.

Την άποψη αυτή επανέφερε στη επικαιρότητα το γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρατηρηθεί μεγάλη συγκέντρωση κουρδικών ανήσυχων πληθυσμών στις μεγάλες πόλεις της τουρκικής δύσης, όπως Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Αττάλεια, αλλά και στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

Ήδη η Κωνσταντινούπολη, όπως αναφέρεται, έχει περί τα 3,5 εκατομμύρια Κούρδους και μάλιστα συγκεντρωμένους σε συγκεκριμένες συνοικίες όπως η Esenyurt, που είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό συνοικία της Πόλης, με 800.000 κατοίκους. Η εξέλιξη αυτή φάνηκε πολύ ξεκάθαρα στις τελευταίες εκλογές της 23ης Ιουνίου που κατέγραψαν τις μεγάλες μετακινήσεις Κούρδων από τα ανατολικά στις δυτικές μεγαλουπόλεις.

Συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, αύξησε κατά 3% τα ποσοστά του και έφτασε στο 10,27%, στην Σμύρνη από 8,9% στις προηγούμενες εκλογές του 2015 τώρα πήρε 11%, στην δε πρωτεύουσα, την Άγκυρα, από 4,4% στις προηγούμενες εκλογές τώρα πήρε 6%. Ανάλογη και μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασε στις παραλιακές πόλεις Αττάλεια, Μερσίνα, κλπ, ενώ υπήρξε κάποια μείωση στις παραδοσιακές κουρδικές πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας.