2 Ιουλίου 2018

Ραγδαίες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ: «Φλερτάρει» με τα οικόπεδα 3 και 6 ο Ερντογάν

Τις επόμενες κινήσεις της ως προς τα ενεργειακά φαίνεται πως εξετάζει εκ νέου ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, μετά και τη νίκη του στις εκλογές της 24ης Ιουνίου, επαναφέρει σε πρώτο πλάνο...
... τους σχεδιασμούς του με φόντο την ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», ο «σουλτάνος» εμφανίζεται έτοιμος να δημιουργήσει τετελεσμένα και να επιβάλει πολιτικές δια της ισχύος. Με απλά λόγια, προσανατολίζεται να διενεργήσει έρευνες στα οικόπεδα 3 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ, με σκοπό να βάλει «χέρι» στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να επιβάλει τετελεσμένα.

Τα σενάρια
Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, οι επόμενες κινήσεις της Άγκυρας περιγράφονται μέσα από δύο σενάρια.

Το πρώτο σενάριο θέλει το καθεστώς Ερντογάν να οδηγεί σε αντιπαράθεση τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα τεμάχια 3 και 6 και κατ’ επέκταση και με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», στο θαλασσοτεμάχιο 3 δραστηριοποιούνται η ιταλική ΕΝΙ και η κορεατική KOGAS. Αναμένεται πως σε αυτό θα συμμετάσχει και η TOTAL, η οποία προσανατολίζεται να αναβαθμίσει την παρουσία της στην περιοχή. Οι Γάλλοι θα εμπλακούν σε τεμάχια που ήδη βρίσκεται η ΕΝΙ, χωρίς να είναι χειριστές. Δεν θα κάνει, δηλαδή, τις γεωτρήσεις.

Στο δεύτερο θαλασσοτεμάχιο που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Τούρκοι σκέφτονται να εισβάλουν, το 6, ερευνούν οι εταιρείες TOTAL και ΕΝΙ. Εφαρμογή αυτού του σεναρίου θα προκαλέσει αναταράξεις και θα τροφοδοτήσει την ένταση με την εμπλοκή πολλών χωρών.

Το άλλο σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση Ερντογάν, είναι να προχωρήσει σε γεωτρήσεις σε μη αδειοδοτούμενα τεμάχια. Αυτό δεν θα επηρεάσει τις εταιρείες, θα συνιστά ωστόσο κτύπημα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία θα βρεθεί ενώπιον μιας νέας πρόκλησης αμφισβήτησης της κυριαρχίας της χώρας. Ένα τέτοιο θαλασσοτεμάχιο είναι το 1, το οποίο βρίσκεται απέναντι από τη Λεμεσό και επεκτείνεται ανατολικά προς Λάρνακα και δυτικά προς την Πάφο.

Πώς αντιδρούν οι εταιρείες
Βεβαίως, οι κινήσεις αυτές των Τούρκων δεν περνούν σε καμία περίπτωση απαρατήρητες από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ. Τόσο η αμερικανική ΕxxonMobil όσο και η γαλλική Total έχουν ξεκαθαρίσει πως θα προχωρήσουν κανονικά με τους σχεδιασμούς τους και είναι εκτίμησή τους ότι δεν θα υπάρξει αντίδραση έναντί τους από την Τουρκία.

Αυτό, όμως, κανένας δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα, ιδιαίτερα όταν συγκλίνουσες πληροφορίες φέρουν το καθεστώς Ερντογάν να καλοβλέπει τα θαλασσοτεμάχια 3 και 6. Η πλατφόρμα Πορθητής (πρώην Deepsea Metroll II) αναμένει το πράσινο φως για να προχωρήσει στην περιοχή. H τουρκική πλατφόρμα προετοιμάζεται για εξόρμηση ενώ σε τεχνικό επίπεδο αξιολογούνται τα δεδομένα που υπάρχουν.

Σημειώνεται συναφώς ότι κατά τις έρευνες που διεξήγαγε το Μπαρμπαρός έχουν περισυλλέξει σεισμικά δεδομένα που φέρουν την περιοχή βορείως και νοτίως του Αποστόλου Ανδρέα να διαθέτει εκ πρώτης όψεως κοιτάσματα φυσικού αερίου. Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο βρίσκεται αυτές τις ημέρες μεταξύ Κύπρου και Μερσίνας. Συνεπώς, οι έρευνες φαίνεται σε αυτή τη φάση να ολοκληρώθηκαν.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα, στη Λευκωσία παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις τουρκικές κινήσεις, που έχουν πολλαπλούς στόχους: Να δημιουργήσει κλίμα έντασης αλλά και εμπράκτως να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εάν η Τουρκία χάσει το παιχνίδι με τα ενεργειακά, χάνει το τρένο της αναβάθμισής της στην περιοχή. Γι’ αυτό και έχει υιοθετήσει τακτικές αποτροπής και κινήσεις επιβολής τετελεσμένων.