7 Μαΐου 2018

Ρώσος αγοράζει πολυκατοικίες στην Αθήνα

Ρώσοι, Ισραηλινοί, Κινέζοι, ακόμα και Ελληνες αποτελούν τη νέα γενιά επενδυτών στην αγορά κατοικίας, με κοινή συνισταμένη την εκμετάλλευση των χαμηλών τιμών των ακινήτων και την προοπτική υψηλών...
... αποδόσεων, χάρις στην απήχηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb, που επιτρέπουν την αποκόμιση σημαντικών εσόδων και τη μετατροπή –και των κατοικιών– σε επενδυτικό προϊόν, εφάμιλλο των κτιρίων γραφείων ή των εμπορικών κέντρων.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας, κυρίως όμως από τις αρχές του 2017 και μετά, πληροφορίες της «Κ» από την αγορά ακινήτων κάνουν λόγο για την αγορά τουλάχιστον 10 πολυκατοικιών από επενδυτές, ενώ φέτος ήδη εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός μπορεί και να διπλασιαστεί, αν και αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από τη δυνατότητα των ενδιαφερόμενων αγοραστών να εντοπίσουν τα κατάλληλα ακίνητα. Πρόκειται ασφαλώς για «εξίσωση για δυνατούς λύτες», δεδομένου του κατακερματισμού της ιδιοκτησίας στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει στην «Καθημερινή» ο κ. Τζορτζ Κακμαζόφ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής επενδυτικής εταιρείας Tranio, «όποιος αναζητά, βρίσκει».

Ο κ. Κακμαζόφ επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα πριν από περίπου ένα χρόνο, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες σε μια αγορά όπου οι τιμές, ιδίως στο κέντρο της Αθήνας, έχουν υποχωρήσει από 50% έως 70% σε σύγκριση με πριν από δέκα χρόνια, δηλαδή πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση. Σήμερα, όπως τονίζει, μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ της Αθήνας και της Μόσχας.

Στόχος του, σε συνεργασία με τοπικούς συνεργάτες, είναι να ολοκληρώσει την απόκτηση μέχρι 10 πολυκατοικιών έως το τέλος του 2018, δαπανώντας περί τα 10 εκατ. ευρώ. «Οταν πρωτοήρθαμε στην Αθήνα, αγοράσαμε ένα-δύο μεμονωμένα διαμερίσματα, αλλά πλέον αποκλειστικός μας στόχος είναι η αγορά ολόκληρων κτιρίων, σε τιμές χαμηλές, καθώς σκοπεύουμε να αναβαθμίσουμε και να αναπτύξουμε εκ νέου τα ακίνητα που θα αγοράσουμε», αναφέρει ο κ. Κακμαζόφ.

Η Tranio επιδιώκει τη μετατροπή παλιών πολυκατοικιών σε σύγχρονα διαμερίσματα, κατάλληλα για εκμίσθωση μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπως η Airbnb, αλλά επιδιώκει και τη δημιουργία μικρών «μπουτίκ» ξενοδοχείων, ανάλογα με το ακίνητο και το σημείο στο οποίο θα βρίσκεται αυτό.

Στόχος είναι η εκμίσθωση σε τουρίστες, με την Tranio να επιδιώκει την επίτευξη ετήσιας απόδοσης 10% επί του συνολικού ύψους της επένδυσης (κόστος αγοράς και ανάπτυξης ακινήτου). Στη συνέχεια, έπειτα από δύο-τρία χρόνια, είναι πιθανή η μεταπώληση των κτιρίων που θα αποκτηθούν με στόχο την κεφαλαιοποίηση υπεραξιών.

Στο κέντρο
«Εστιάζουμε στο ιστορικό τρίγωνο και σε όλες τις συνοικίες που βρίσκονται σε μια ακτίνα τριών ή το πολύ τεσσάρων χιλιομέτρων από αυτό», αναφέρει ο κ. Κακμαζόφ, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά γειτονιές όπως το Παγκράτι, ο Νέος Κόσμος, το Κουκάκι, το Μετς, η Κυψέλη, οι Αμπελόκηποι, το Γκάζι, τα Εξάρχεια, το Μεταξουργείο και ο Κεραμεικός.

Σήμερα, η εταιρεία έχει ήδη προσυμφωνήσει για την απόκτηση δύο κτιρίων στην Αθήνα και η υπογραφή των συμβολαίων αναμένεται τις προσεχείς ημέρες. Τη διαχείριση των ακινήτων που θα αποκτηθούν θα αναλάβουν ξενοδοχειακοί όμιλοι από τη Γερμανία, μια αγορά που γνωρίζει ο κ. Κακμαζόφ, καθώς τα προηγούμενα χρόνια προχώρησε σε επενδύσεις (για λογαριασμό πελατών του) σε ξενοδοχειακά ακίνητα και σούπερ μάρκετ σε Μόναχο και Βερολίνο.

Ηδη πραγματοποιούνται συζητήσεις για την επίτευξη σχετικής συνεργασίας για την ελληνική αγορά. Για τον λόγο αυτό, όλα τα κτίρια που θα αποκτηθούν στην ελληνική αγορά, θα λάβουν και άδεια από τον ΕΟΤ, για να εκμισθώνονται και ως τουριστικά καταλύματα, παρέχοντας ένα πλήρες φάσμα ξενοδοχειακών υπηρεσιών.