7 Μαΐου 2018

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / 29 Απριλίου - 5 Μαΐου 2018

30.4.2018: Στην διακήρυξη της διαδικασίας Brdo-Brioni, στα Σκόπια οι συμμετέχουσες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, αναγνώρισαν ότι το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, το αποτελεσματικό...


... δικαστικό σύστημα, η χρηστή διακυβέρνηση και η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος έχουν εξαιρετικά μεγάλη σημασία για την πρόοδο, την ανάπτυξη και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.

ΑΛΒΑΝΙΑ
29.4.2018: «Ακτιβιστές του "Κινήματος της Ενωμένης Αλβανίας" - LSHB, συνέχισαν την αποστολή τους για την "απολύμανση" της περιοχής στη νότιο Αλβανία», γράφει η αλβανική ιστοσελίδα των φασιστών Αλβανών. «Η ελληνική σημαία/κουρέλι, που ήταν τοποθετημένη στην κορυφή της εκκλησίας της Κρανιάς στη Φοινίκη κατέβηκε, έγινε κομμάτια και πετάχτηκε στα σκουπίδια. Στις 28 Νοεμβρίου η αλβανική εθνική σημαία θα ανεγερθεί στην Πρέβεζα, που την κατέλαβαν οι Έλληνες κατακτητές. Περιμένετε και θα δείτε».

1.5.2018: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε έκθεση για το 2017, αναφέρει ότι η Αλβανία βρίσκεται στην κορυφή σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, στη χώρα υπάρχει τεράστια διαφθορά και έχει αδύναμα θεσμικά όργανα. Κύριες πηγές του "βρόμικου χρήματος" είναι η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, η φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και η εμπορία ανθρώπων. «Οι κατασκευές ιδίως στις παράκτιες περιοχές, τα επιχειρηματικά σχέδια και τα παιχνίδια είναι οι πιο δημοφιλείς μέθοδοι νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην Αλβανία», γράφει η έκθεση.

2.5.2018: Η Eντέλα Φουρεράι - Entela Foureraj, με το ψευδώνυμο Ελένη Φουρέιρα, που θα εκπροσωπήσει την μαρτυρική Κύπρο "ζήλεψε" τη δόξα των ομοεθνών της ποδοσφαιριστών Εργκούς Κάτσε, Άντι Λίλα και Παιτίμ Κασάμι σχηματίζοντας με τα χέρια της τον Αλβανικό αετό, το σύμβολο του Αλβανικού αλυτρωτισμού. Οι Αλβανοί υποτίθεται πως θα ιδρύσουν ένα κράτος που φτάνει νότια μέχρι και την Άρτα, και θα έχει εδάφη και από άλλα τέσσερα γειτονικά κράτη.

2.5.2018: Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα περιέγραψε την Τουρκία ως «φίλο και στρατηγικό εταίρο της Αλβανίας και ο μόνος κίνδυνος για τις μεταξύ μας σχέση είναι μια παρανόηση, αλλά αυτή είναι ανούσια». Αυτά απάντησε ο Ράμα στον Ντέιβιντ Φίλιπς, εμπειρογνώμονα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, ο οποίος είπε πριν από λίγες ημέρες ότι Αλβανοί θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τις απειλές και τις επιβουλές που προέρχονται από τη Ρωσία και την Τουρκία.

3.5.2018: Μία ημέρα μετά την έναρξη του πρώτου γύρου των συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία στα Τίρανα, σχετικά με τη νέα συμφωνία για το θέμα των θαλάσσιων συνόρων, ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα αναφέρει ότι η Αλβανία είναι έτοιμη να παραδώσει στην Ελλάδα ανεκτίμητα εδάφη. Ο Μπερίσα προτρέπει τους Αλβανούς να προστατεύσουν τα ζωτικά συμφέροντα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

3.5.2018: Τουλάχιστον 500 Αλβανοί αστυνομικοί αρνήθηκαν να υποβληθούν στην διαδικασία ελέγχου της περιουσιακής κατάστασής τους [πόθεν έσχες], που γίνεται με στόχο τον εντοπισμό διεφθαρμένων δομών, και παραιτήθηκαν από την Υπηρεσία.

4.5.2018: Ξεπερνάει κάθε όριο ο αλυτρωτισμός Αλβανών ακροδεξιών, καθώς οι δημιουργοί σειράς ντοκιμαντέρ που είχαν παρουσιάσει ως Αλβανό τον Αχιλλέα, τώρα υποστηρίζουν ότι συμπατριώτης τους είναι ο Μέγας Αλέξανδρος. Ακόμη φτάνουν στο σημείο να οικειοποιηθούν ακόμα και την Επανάσταση του 1821. Ο ιστορικός Πασκάλ Μίλο, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. τόνισε πως «οι Αλβανοί ήταν ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης». Παράλληλα όπως αναφέρει το ντοκιμαντέρ "90 από τους 100 "Έλληνες" ήρωες ήταν Αλβανοί.

5.5.2018: Πάνω από 180 σκληροί Αλβανοί κακοποιοί που έχουν συμμετοχή σε σοβαρές ποινικές υποθέσεις στην Ελλάδα βρήκαν τα τελευταία χρόνια καταφύγιο στη χώρα τους. Σύμφωνα με στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημεριδα "Καθημερινή", το διάστημα από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί από τις ελληνικές διωκτικές και δικαστικές αρχές και παραμένουν ανεκτέλεστα 184 εντάλματα σύλληψης εις βάρος Αλβανών υπόπτων για συμμετοχή σε εγκληματικές ενέργειες στην Ελλάδα.

ΒΟΣΝΙΑ
4.5.2018: Επίσημο έγγραφο του ΝΑΤΟ, το οποίο επιβεβαίωσε ο υπουργός ασφαλείας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Α. Μέκτιτς, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης του Σεράγεβο για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάνει λόγο ότι ρωσικές εταιρείες μισθοφόρων οργάνωσαν και εξόπλισαν μια σερβοβοσνιακή πολιτοφυλακή υπό το όνομα "Σερβική Τιμή". Η πραγματικότητα είναι βέβαια ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν αποδειχτεί, με την πλευρά των Σέρβων να τις διαψεύδει θεωρώντας ότι πρόκειται για στοχευμένα δημοσιεύματα με στόχο τη δημιουργία αρνητικού κλίματος.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
2.4.2018: Ενώ οι Σκοπιανοί έχουν και τιμούν τον Γκότσε Ντέλτσεφ ως εθνικό ήρωα, αφού τον θεωρούν πρωταγωνιστή του αγώνα τους για μια ανεξάρτητη "Μακεδονία", οι Βούλγαροι που τον θεωρούν καθαρόαιμο Βούλγαρο και αγωνιστή για την ενσωμάτωση της Μακεδονίας στη Βουλγαρία, θα τιμήσουν την 115η επέτειο του θανάτου του στην πόλη Μπλαγκόεβγκραντ.

3.5.2018: Συμφωνία για προώθηση του πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη επιτεύχθηκε σε τριμερή συνάντηση μεταξύ της ΔΕΠΑ, της βουλγαρικής Bulgarian Energy Holding EAD (ΒΕΗ) και της GASTRADE που αναπτύσσει το έργο. Η συμφωνία αφορά τη μελλοντική δέσμευση δυναμικότητας από πλευράς ΔΕΠΑ στο τερματικό, καθώς και τη συμμετοχή της στο σχετικό market test που θα διενεργηθεί στους επόμενους μήνες.

4.5.2018: Η βουλγαρική πτητική εκπαιδευτική άσκηση "Θρακικός Αετός-2018" άρχισε στις 4 Μαΐου, στην αεροπορική βάση του Γκράφ Ιγνατίεβο. Θα διεξάγονται πτήσεις μέχρι τις 8 Ιουνίου, με μαχητικά F-15c/e της 142ης Αεροπορικής Πτέρυγας της Εθνικής Φρουράς του Όρεγκον από την αμερικανική πλευρά, ενώ από τη βουλγαρική θα συμμετέχουν αεροσκάφη Mig-29 από την ομάδα αεροπορικής εκπαίδευσης στη Ντόλνα Μιτροπόλιγια καθώς και σχηματισμοί  από τις πυραυλικές δυνάμεις της πολεμικής αεροπορίας και των δασικών δυνάμεων.

Στόχοι της εκπαίδευσης είναι η επίτευξη μεγαλύτερης διαλειτουργικότητας της βουλγαρικής Πολεμικής Αεροπορίας, αυξάνοντας την θεωρητική, πτητική και τακτική εκπαίδευση του προσωπικού.

4,5,2018: Ολοκληρώθηκε το 99% των εγκαταστάσεων της διώρυγας Αδριανουπόλεως, την οποία κατασκευάζει η Τουρκία στον ποταμό Έβρο, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Η διώρυγα αναμένεται να ενισχύσει τις εμπορικές και οικονομικές συνδέσεις και τον τουρισμό μεταξύ των τριών χωρών, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Υδάτων και Δασών της Περιφέρειας Αδριανούπολης Μουράτ Ατζού. Η κατασκευή της ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2015. Θα έχει μήκος 7.800 μέτρα, πλάτος 50 και βάθος 4,5. Προβλέπεται ότι η λειτουργία του θα αρχίσει τον Ιούνιο.

5.5.2018: Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, συνοδευόμενος από πέντε υπουργούς, έφτασε, με ελικόπτερο, στην Ουρανούπολη της Χαλκιδικής, όπου και διανυκτέρευσε. Τα ξημερώματα επιβιβάστηκε σε ταχύπλοο σκάφος και μετέβη στη Μονή Ζωγράφου, όπου υπάρχουν και βουλγαρόφωνοι μοναχοί. Στο λιμάνι της Μονής Ζωγράφου τον υποδέχτηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών και ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμήρογλου, κατευθύνθηκαν στη Μονή και στις 7 το πρωί παρακολούθησαν τη λειτουργία για τη μεγάλη εορτή του Αγίου Γεωργίου. Στη συνέχεια παρέστησαν στην τελετή εγκαινίων της ανακαινισμένης πτέρυγας της Μονής. Από τη Μονή Ζωγράφου ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας μετέβη στη Δάφνη και από εκεί στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, τις Καρυές.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Η επέκταση των Τούρκων επιχειρηματιών στο Μαυροβούνιο και η αυξανόμενη παρουσία των Αλβανών, ιδιαίτερα εκείνων που προέρχονται από το Κοσσυφοπέδιο, έχει γεωστρατηγικούς και όχι οικονομικούς λόγους που επιτείνουν σε ταχεία αλλαγή της εθνικής δομής της χώρας, σύμφωνα με τον αρχηγό του "Κινήματος για Αλλαγή", Νεμπόισα Μεντόγιεβιτς.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
1.5.2018: Ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου, δήλωσε ότι η Γερμανία έχει πιέσει τη Ρουμανία να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο. Ο Μπασέσκου μιλώντας στη ρουμανική τηλεόραση, δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα μπορούσε να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο και τo θεωρεί τμήμα της Σερβίας, σε διαφορετική περίπτωση θα προκαλούσε αντιδράσεις και επιπλοκές στη Μολδαβία λόγω της κατάστασης στην Υπερδνειστερία, η επαρχία που ανακηρύχθηκε ως κράτος στη Μολδαβία.

ΣΚΟΠΙΑ
28.4.2018: Ερώτηση στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ κατέθεσε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μαρία Σπυράκη, για την αναφορά του περί "μακεδονικής" γλώσσας κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια.  Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: «Κατά την επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην πΓΔΜ και στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό της χώρας, ο Πρόεδρος επέλεξε να απευθύνει την ομιλία του στην επίσημη γλώσσα της πΓΔΜ, η οποία και καταγράφεται στο αντίστοιχο δελτίο τύπου του Συμβουλίου ως "μακεδονική"».

29.4.2018: Υπάρχει η πιθανότητα να αλλάξει το Σύνταγμα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να βρεθεί λύση για τον τερματισμό της διαμάχης που έχει η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες με τη "Μακεδονία", γράφει η σκοπιανή Άλφα TV. Αυτό σημαίνει, κατά το δημοσίευμα, ότι η κυβέρνηση Ζάεφ έχει αποδεχθεί όλες τις ελληνικές απαιτήσεις για μια συμβιβαστική λύση. Στην τελευταία συνέντευξή του, ο Ζάεφ είπε ότι, ίσως, η τελική λύση θα συνδεθεί με δημοψήφισμα των πολιτών, εκφράζοντας την θέληση τους για την ΕΕ.

29.4.2018: Το ποσό των 100 εκατ. δολαρίων υπολογίζει να προσελκύσει από επενδύσεις στην παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ. Η παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης νομιμοποιήθηκε στα Σκόπια το 2016 και η πατέντα του ειδικού λαδιού που παράγεται βρίσκεται ήδη διαθέσιμη στην αγορά. Όπως έγινε γνωστό, η κυβέρνηση των Σκοπίων είναι έτοιμη να παραχωρήσει επτά άδειες για παραγωγή λαδιού από κάνναβη και τέσσερις ή πέντε άδειες για το διαδικαστικό στάδιο.

29.4.2018: Μόλις πριν από λίγες ημέρες εγκαινιάστηκε και επισήμως στα Σκόπια γραφείο του κυβερνώντος τουρκικού κόμματος ΑΚΡ, του Ερντογάν, το οποίο μέχρι πρότινος εκπροσωπούνταν από έναν οργανισμό "βιτρίνα". Η Τουρκία παραμένει μια χώρα που βρίσκεται μεταξύ της 5ης και της 6ης θέσης σε επενδύσεις στην ΠΓΔΜ, ωστόσο κινείται επιθετικά. Όλοι στα Σκόπια γνωρίζουν ότι ο πιο γρήγορος τρόπος να εξασφαλίσουν ένα δάνειο είναι μέσω του τοπικού παραρτήματος της τουρκικής Halkbank.

2.5.2018: «Αν με κάποιο τρόπο αποκλειστούμε για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, θα χρειασθούμε να φέρουμε την Ευρώπη στη χώρα (να εξευρωπαϊστούμε), γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ στη συνέντευξη Τύπου μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Κέντρο της Γενεύης για τον δημοκρατικό έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων. Τόνισε ότι ακόμη και αν δεν υπήρχε η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, θα εργαζόταν για τις μεταρρυθμίσεις που θα βελτίωναν το σύστημα παροχής μιας καλύτερης ποιότητας στη ζωή των πολιτών.

3.5.2018: Ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου Αχμέτ Αϊντίν, στο 32ο Συνέδριο του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου στη Ραμάλα, προειδοποίησε όλες τις χώρες που προετοιμάζονται να ακολουθήσουν την Ουάσιγκτον και να μετακινήσουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ, να μην κάνουν αυτό το βήμα». Αν και ο Αϊντίν μίλησε γενικά, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας "Anadolu" αναφέρει ότι «μεταξύ αυτών των χωρών που προειδοποιήθηκαν είναι η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, η Παραγουάη και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

3.5.2018: Στα Σκόπια προκλήθηκε σύγχυση, με το πΓΔΜ, και γράφει ο Τύπος: «Το εντυπωσιακό είναι ότι η Τουρκία είναι μία από τις χώρες με την οποία η "Μακεδονία" έχουν εξαιρετικά καλές και φιλικές σχέσεις και η Άγκυρα μας αναγνωρίζει με το συνταγματικό μας όνομα. Το κρατικό πρακτορείο για πρώτη φορά μας αναφέρει με αυτήν την συντομογραφία. Είναι αυτό ένα είδος προειδοποίησης από τη φιλική Τουρκία, ότι αντιβαίνουμε στα συμφέροντά της ή λάθος του κρατικού πρακτορείου;»

3.5.2018: Ο καθηγητής Τόνι Ντεσκόσκι δήλωσε: «Δεν απαιτούν από εμάς να τροποποιήσουμε οποιοδήποτε άρθρο του Συντάγματος, δεδομένου ότι η τροποποίηση έγινε στις 6 Ιανουαρίου του 1992, πριν από τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Μπάντιντερ και επαληθεύθηκε με την Ενδιάμεση Συμφωνία». Η διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των δύο πλευρών, γράφει ο σκοπιανός Τύπος, υπάρχει εξαιτίας της Ελλάδας που ζητά την τροποποίηση για την επιβεβαίωση της εσωτερικής χρήσης του νέου ονόματος, ενώ από την άλλη πλευρά, στα Σκόπια, υπάρχει η επιμονή το νέο όνομα να χρησιμοποιείται μόνο για διεθνή χρήση και όχι στο εσωτερικό.

4.5.2018: "Εξαιρετικό οικοδεσπότη" παρότι "σκληρό διαπραγματευτή" χαρακτήρισε ο Νικόλα Ντιμιτρόφ τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά μετά το τέλος της τετραμερούς Συνόδου στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος σημείωσε ότι πολλά έχουν συμβεί στο διάστημα μετά την πρώτη συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ στις 14 Ιουνίου του 2017. «Πλέον υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και κατανόηση. Έχουμε αφιερώσει ημέρες και νύχτες σκεπτόμενοι ο ένας τις αγωνίες του άλλου», τόνισε.

5.5.2018: Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ, έσβησε τις προσδοκίες των βουλγαρικών οργανώσεων ότι θα συμμετάσχει με τον Βούλγαρο πρόεδρο, Ρούμεν Ράντεφ, στον κοινό εορτασμό του βουλγαρικού στρατού στην Στρώμνιτσα.  Μάλιστα, αντί του Νόβο Σέλο, όπως είχε ανακοινωθεί  από τους Βουλγάρους, η συνάντηση των δύο προέδρων θα γίνει στη βίλα του Ιβάνοφ στην Δοϊράνη.
Ο Μακεδών