8 Απριλίου 2018

Παρολίγον γενικευμένη σύρραξη από λάθος συναγερμό στην Νορβηγία

Οι ρωσικές ασκήσεις και οι νατοϊκές ανησυχίες

Από ένα τέτοιο τυχαίο σφάλμα, παρολίγον να ξεκινήσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος πριν από λίγες ημέρες…

Το Vadso είναι μια μικρή νορβηγική πόλη ακριβώς στο εσωτερικό του κύκλου...
... της Αρκτικής και η οποία βρίσκεται κοντά στα ρωσικά σύνορα. Σε αυτήν την κατά τα φαινόμενα ήσυχη πόλη λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης σήμανε συναγερμός!

Από λάθος, όπως φάνηκε, ενεργοποιήθηκε το προειδοποιητικό σύστημα πολιτικής άμυνας και οι σειρήνες σήμαναν, προκαλώντας τους ντόπιους να πιστεύσουν ότι απειλούνται με ρωσική εισβολή. Το Vadso Norway είναι μια πόλη μόλις 5.000, αλλά βρίσκεται τόσο κοντά που οι ντόπιοι μπορούν να δουν τη Ρωσία μια καθαρή μέρα.

Από καιρό εκεί εδρεύει νορβηγική στρατιωτική βάση, η οποία παρακολουθεί την κοντινή ναυτική βάση του ρωσικού Μουρμάνσκ στα σύνορα προς την ανατολή, και λειτουργώντας ως παρατηρητήριο για το Severomorsk – την κύρια διοικητική βάση του ρωσικού βόρειου στόλου, από όπου κατά τη διάρκεια του “Ψυχρού Πολέμου” επιχειρούσαν πάνω από 200 υποβρύχια.

Ο λανθασμένος συναγερμός προήλθε από την ενεργοποίηση μιας από τις σειρήνες πρώιμης προειδοποίησης πολλαπλής άμυνας της πόλης, σύμφωνα με τον νορβηγικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό NRK.  Ο νορβηγικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας ανέφερε περαιτέρω τον πανικό που ακολούθησε καθώς «ανήσυχοι κάτοικοι φοβόντουσαν ότι είχε ξεσπάσει πόλεμος» καθώς και ότι η τοπική αστυνομία κατακλύστηκε από τηλεφωνήματα από κατοίκους που πίστευαν ότι «βρίσκονταν υπό επίθεση».

Ο Jan-Olav Schjolberg, εκπρόσωπος της αστυνομίας για την πόλη, δήλωσε ότι «μερικοί πιστεύουν, βέβαια, το χειρότερο, όπως ο πόλεμος», και δεν έδωσε καμία εξήγηση για το τι πραγματικά προκάλεσε τον ψευδή συναγερμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, χρειάστηκαν 15 λεπτά για να απενεργοποιηθεί ο συναγερμός και οι νορβηγικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα.

Και βέβαια σε τέτοιες περιπτώσεις και οι συνωμοσίες δίνουν και παίρνουν. Κάποιοι έσπευσαν να πουν πως δεν ήταν ένα τυχαίο σφάλμα αλλά μάλλον μια «άσκηση ετοιμότητας»!  Η Νορβηγία ως γνωστόν αποτελεί ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ και ένα απίθανο ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής θα προκαλούσε ντόμινο εξελίξεων… Αλήθεια όμως, πόσο απίθανο; Αυτό θα το αναλύσουμε στη συνέχεια.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών του “Ψυχρού Πολέμου”, η Νορβηγία μαζί με τους Σκανδιναβούς γείτονες της, Φινλανδία και Σουηδία (που δεν είναι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ) διατηρούσαν ευρεία γκάμα λεπτομερών σχεδίων ετοιμότητας για την επιβίωση σε περίπτωση μεγάλης εισβολής. Τα τελευταία χρόνια, καθώς οι εντάσεις με τη Ρωσία έχουν αυξηθεί σε αυτό που ορισμένοι σχολιαστές έχουν ονομάσει κλιμάκωση του «νέου Ψυχρού Πολέμου», τα σχέδια αυτά αναζωογονούνται με νέους τεράστιους προϋπολογισμούς.

Παρά τα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Νορβηγίας, που μαρτυρούν αιώνες ειρηνικών γειτονικών σχέσεων (οι δύο έχουν συνολικά 120 μίλια χερσαία σύνορα και σχεδόν 15 μίλια θαλάσσιων συνόρων μέσα στον κύκλο της Αρκτικής), οι εντάσεις μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη έχουν κάνει πρόσφατα τη Νορβηγία βαθιά δύσπιστη για τον ισχυρό στρατιωτικό προς Ανατολάς γείτονά της.

Η στάση που κράτησε η Νορβηγία στο ουκρανικό ζήτημα δεν ευνόησε μάλιστα τις καλές διμερείς σχέσεις. Αποκύημα όλων αυτών η κλιμακούμενη ανησυχία. Η Νορβηγία κάλεσε περισσότερα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων του ναυτικού των ΗΠΑ, να εκπαιδευτούν εκεί.

Έχει επίσης εντείνει τις διασταυρώσεις ρωσικών αεροσκαφών που πετούν κοντά στις ακτές της. Οι F-16 της Νορβηγίας διατηρούν πλέον 24ωρη την κατάσταση προειδοποίησης. Η χώρα ανοίγει επίσης ξανά τις βάσεις της εποχής του Ψυχρού Πολέμου στο βορειότερο σημείο.

Αυτό οδήγησε σε μια δραστική μετατόπιση της στάσης απέναντι στη Ρωσία και, όπως αναφέρθηκε το περασμένο καλοκαίρι, τοποθετήθηκαν συνολικά 330 Αμερικανοί ναύτες για πρώτη φορά στη Νορβηγία (το 2017) από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Αεροπορική Βάση Vaernes στο κεντρικό τμήμα της χώρας.