17 Μαρτίου 2018

Η Τουρκία είναι μια "ζοφερή απολυταρχική φυλακή"

Τουρκία: Ανοιχτή φυλακή που περικλείει εντος της εκατοντάδες κλειστές φυλακές  

Το νούμερο 285 είναι ένα σημαντικό νούμερο. Κάποτε δεν ήταν δυνατόν να γίνει πιστευτό πως αυτή η χώρα θα έφτανε αυτό το νούμερο, αλλά...


... να που το πέτυχε.

Έπρεπε να το είχαμε αντιληφθεί πως αυτό το 285 εντέλει θα μας ερχόταν στο κεφάλι. Να λοιπόν που το φτάσαμε. Και όμως όλα τα σημάδια πριν ακόμη και από το δημοψήφισμα, ακόμη από την ομιλία που έκανε στις 12/9/2010 στο Ντιγιαρμπακίρ ο Ερντογάν, το έδειχναν πως θα το φτάναμε.

Είχε πει τότε πως "Κατεδαφίζουμε τις παλιές φυλακές και γρήγορα κατασκευάζουμε νέες". Μάλιστα αυτή η "υπόσχεση" δεν ήταν μόνο προς τους κατοίκους του Ντιγιαρμπακίρ αλλά προς όλη την Τουρκία. Ο Ερντογάν λοιπόν αν μη τι άλλο, τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα τήρησε την υπόσχεση του και έφτασε στο 285. Ας έρθουμε να δούμε τι αφορά αυτό το 285.

Από την ομιλία του  βουλευτή του HDP Ερτουγρούλ Κιουρκτσού, μάθαμε πως αυτό το 285 είναι ο δείκτης φυλακών Τουρκίας. Δηλαδή σε κάθε 100.000 κατοίκους της Τουρκίας αντιστοιχούν 285 φυλακισμένοι. Ο Κιουρκτσού είπε πως για να υπάρχει κάποιο μέτρο ας συγκρίνουμε με άλλες χώρες:

"Στην Φινλανδία ο δείκτης αυτός είναι 57. Χειρότερα από την Τουρκία είναι η Ρωσία. Θα εκπλαγείτε αλλά ακόμη και στη Συρία και στο Ιράκ όπου εκστρατεύσαμε για να μεταφέρουμε εκεί το πολιτισμό, οι δείκτες είναι καλύτεροι. Στην Συρία είναι 60 και στο Ιράκ 123". Πραγματικά τα στοιχεία των φυλακών αν ιδωθούν από την σκοπιά της πρόσφατης ιστορίας είναι εντυπωσιακά.

Πριν να έρθει το ΑΚΡ στην εξουσία το 2002, είχε βγει αμνηστία και ο αριθμός των προφυλακισμένων και κρατουμένων στις φυλακές είχε πέσει κάτω των 50.000. Με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Κιουρκτσού, εμφανίζεται ενώπιον μας πραγματικά μια πολύ φρικτή κατάσταση. Το 2011 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 128.604. Στα τέλη του 2017 σχεδόν διπλασιάστηκε φτάνοντας τους 228.993.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ενημέρωσης του HDP από  τον Ιούλιο του 2015 κι εντεύθεν συνελήφθησαν 11.613 μέλη του HDP. Εξ αυτών προφυλακίστηκαν τα 3.382. Αν λάβουμε υπόψη πως ο συνολικός αριθμός μελών του HDP είναι 37.551, τότε αντιλαμβανόμαστε πως το ένα στα τρία μέλη του HDP συνελήφθη και το ένα στα 10 προφυλακίστηκε. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πως έχουν ήδη προφυλακιστεί 9 βουλευτές του HDP, μεταξύ των οποίων οι αναπληρωτές πρόεδροι Ντεμιρτάς και Γιουξεκντάγ.

Στους 94 από τους 102 δήμους του DBP διορίστηκε επίτροπος, ενώ 55 δήμαρχοι εξακολουθούν να είναι προφυλακισμένοι. Σχετικά λοιπόν με αυτή την εικόνα της Τουρκίας είναι και το χτεσινό άρθρο στην εφημερίδα Washington Post, άρθρο που δεν καταπίνεται εύκολα:

"Στην Τουρκία υπό την διακυβέρνηση του Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ένα τουίτ μετατρέπεται σε έγκλημα και μια προβληματική δημοκρατία σε μια δικτατορία. Σιγά-σιγά αλλά ασταμάτητα μια χώρα που ήταν παράδειγμα φωτισμένης μετριοπάθειας, μετατρέπεται από τον Ερντογάν σε μια ζοφερή απολυταρχική φυλακή". [artigercek, tourkikanea]