21 Φεβρουαρίου 2018

Ουκρανία “σέρνει” Ρωσία σε διεθνές δικαστήριο για παραβίαση της UNCLOS…

Μέσα στο ορυμαγδό της επικαιρότητας αμέσου ελληνικού ενδιαφέροντος, διέλαθε της προσοχής μας μια σημαντική είδηση μιας διεθνούς νομικής – διαιτητικής διαδικασίας, που αφορά η προχθεσινή προσφυγή...


... της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο πλαίσιο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), όπως η υπόθεση ανακοινώθηκε από την υπηρεσία Τύπου του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η υπόθεση δεν σχετίζεται με την ουκρανική κυριαρχία στην Κριμαία, όπως διευκρινίζει το γραφείο του προέδρου της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, υπό την έννοια ότι οι Ουκρανοί το αντιμετωπίζουν ως ένα ζήτημα που δεν επιδέχεται δικαστικής κρίσης, ως ξεκάθαρη υπόθεση παράνομης απόσπασης τμήματος της Ουκρανίας από τους Ρώσους. Αφορά όμως την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ουκρανίας και των ιδιωτών επενδυτών των οποίων η περιουσία στην Κριμαία κατασχέθηκε».

Οι Ουκρανοί κατηγορούν τη Ρωσία, ότι από το 2014 «απέκλεισε παρανόμως την Ουκρανία από την άσκηση των θαλασσίων της δικαιωμάτων» έχει εκμεταλλευτεί τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της Ουκρανίας και έχει σφετεριστεί το δικαίωμα της Ουκρανίας να ρυθμίζει τις δικές της θαλάσσιες περιοχές.

Την κατηγορούν επίσης, ότι η Ρωσία κλέβει τους ενεργειακούς και αλιευτικούς πόρους της Ουκρανίας, βλάπτει τα μέσα διαβίωσης των Ουκρανών ψαράδων και εμποδίζει την κυκλοφορία σε παράκτιους λιμένες με την κατασκευή παράνομης γέφυρας πάνω από το στενό του Κερτς (Kerch Strait), μεταξύ άλλων σοβαρών παραβιάσεων.

Η Ουκρανία ζητεί από το Δικαστήριο Δημόσιας Διοίκησης να τερματίσει τις παραβιάσεις της UNCLOS από τη Ρωσική Ομοσπονδία και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, στην Αζοφική Θάλασσα και στα Στενά του Κερτς, διατάζοντας τη Ρωσία να σεβαστεί τα ουκρανικά κυριαρχικά δικαιώματα στα χωρικά της ύδατα, να παύσει την κλοπή των πόρων της Ουκρανίας και να καταβάλει αποζημίωση για τους πόρους υδρογονανθράκων που η Ρωσία απέσπασε παράνομα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε για την υπόθεση, ότι η προσφυγή της χώρας είναι το αποτέλεσμα μιας τριετούς διαδικασίας μελέτης του θέματος με μιας ισχυρή διεθνή ομάδα που περιλάμβανε διεθνούς φήμης εμπειρογνώμονες, δικηγόρους και ακαδημαϊκούς. Το έγγραφο έχει σχεδόν 500 παραρτήματα.

Δεν χρειάζεται να αναφερθεί ότι η ελληνική πλευρά οφείλει να παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη, καθότι μπορεί να προκύψουν αναφορές του διεθνούς δικαστηρίου οι οποίες θα έχουν σημασία για τα θέματα αμέσου ελληνικού ενδιαφέροντος…