23 Φεβρουαρίου 2018

Ο ΥΠΕΞ Αλβανίας αρνήθηκε πρόσκληση στη Διάσκεψη των Βαλκανίων

Επειδή δεν προσκλήθηκε το Κοσσυφοπέδιο

Η Αλβανία είναι πολύ συνεπής στο σεβασμό του κράτους του Κοσσυφοπεδίου και της συμμετοχής του σε όλες τις περιφερειακές διασκέψεις.

Ο υπουργός για Ευρωπαϊκές και...
... Εξωτερικών Υποθέσεις Ντιτμίρ Μπουσάτι απέρριψε την πρόσκληση για συμμετοχή στη Διάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων. Ενημέρωσε με επιστολή του τον Βόσνιο ομόλογό του Ιγκόρ Τσαρνάντακ στον οποίο εξέφρασε τη λύπη του για την μη πρόσκληση στη διάσκεψη της Βοσνίας του Κοσσυφοπεδίου μαζί με τα άλλα έξι κράτη της περιοχής.

Στο επιχείρημά του ο υπουργός Μπουσάτι ανακοίνωσε στον Βόσνιο υπουργό Εξωτερικών ότι δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική και χρήσιμη συζήτηση για την πορεία των Δυτικών Βαλκανίων προς την ΕΕ χωρίς την παρουσία των μελών των Δυτικών Βαλκανίων, με πνεύμα κατανόησης, σεβασμού και όχι αποκλεισμών.

Το θέμα της Διάσκεψης ήταν «Τα Δυτικά Βαλκάνια και η ένταξη στην ΕΕ: Ισχυρότερη περιφερειακή συνεργασία για μια ταχύτερη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του υπουργείου  Εξωτερικών της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και θα διεξαχθεί στις 23 Φεβρουαρίου στη Μπάνια Λούκα.