14 Φεβρουαρίου 2018

Συμφωνία για απαγκίστρωση, “μένουμε μακριά από τις εντάσεις”…

Δηλαδή την “εστία έντασης” Ίμια

Τα πλοία των Ακτοφυλακών Ελλάδας και Τουρκίας απομακρύνονται από τα Ίμια σε μια προφανή πολιτική συμφωνία που θα αφήσει και τις δυο πλευρές να λένε...


... ό,τι του κατεβαίνει στο κεφάλι, ή μάλλον για την ακρίβεια, αυτό που βολεύει καλύτερα τις επικοινωνιακές τους ανάγκες στο εσωτερικό, τον τρόπο δηλαδή που θα χειριστούν καλύτερα την αντιπολίτευση…

Η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να μας «πουλήσει» την απομάκρυνση των τουρκικών πλοίων, δηλαδή θα υποστηρίξουν ότι με τις ενέργειες που έγιναν παρασκηνιακά, ήρθη ο άτυπος ναυτικός αποκλεισμός (naval blockade) των Ιμίων, ενώ οι Τούρκοι έχουν αρχίσει ήδη να ψιθυρίζουν ότι δίδαξαν στους Έλληνες ένα μάθημα…

«Είχαμε ρητά εκφράσει στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, ότι η απομάκρυνση από τις εντάσεις θα είναι καλύτερη, όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών… καλύτερη για τις διμερείς σχέσεις» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ στο αεροδρόμιο της Άγκυρας από το οποίο αναχωρούσε για την πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης στη Λευκορωσία.

Η «απομάκρυνση από τις εντάσεις» καταφανώς εννοεί απομάκρυνση από την εστία των εντάσεων, δηλαδή τα Ίμια. Οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ θα αναλάβουν να συμφωνήσουν τον ερχόμενο Μάιο που θα συναντηθούν, κατάλληλα μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί σκηνικό κρίσης στο Αιγαίο.

Οι Τούρκοι θα υποστηρίξουν στο εσωτερικό τους ότι «έβαλαν καπίστρι» στον ανεξέλεγκτο Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, στις ενέργειες του οποίου θα επιχειρήσουν να φορτώσουν την ευθύνη για το ξέσπασμα της κρίσης.

Ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ φέρνει το θέμα στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, όπου προτίθεται να ενημερώσει τους συμμάχους για τις τουρκικές ενέργειες. Εκεί θα βρίσκεται και Τούρκος αντιπρόσωπος, κι εάν όσα προαναφέρθηκαν για τον τουρκικό σχεδιασμό αληθεύουν, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει σκληρή προσωποποιημένη επίθεση εντός της Συμμαχίας από τους Τούρκους, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να καταδείξουν ότι ο Έλληνας υπουργός «βάζει φωτιά» στις διμερείς σχέσεις.

Κατά τα άλλα, μόνο να μειδιάσεις μπορείς όταν μετά τη συνομιλία των δυο πρωθυπουργών, η τουρκική πλευρά κάνει λόγο για τη θάλασσα του Αιγαίου, που θα πρέπει να είναι «θάλασσα φιλίας» ανάμεσα στις δυο χώρες. «Ήμουνα νιος και γέρασα ακούγοντας τα ίδια», είναι η απάντηση…

«Δώσαμε μια απάντηση», είπε ο Γιλντιρίμ στην ένταση που δημιούργησε υποτίθεται η Ελλάδα και μετά τη συνεννόηση όλοι μαζεύονται. Οι δυο πρωθυπουργοί θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε επαφή για να ελέγχουν ώστε η ένταση να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, να διατηρήσουν την επικοινωνιακή γραμμή ανοιχτή, μέσω πολιτικών και διπλωματικών διαύλων.

Εάν δηλαδή περιμένει κανείς να κινηθεί η Ελλάδα π.χ. για να ζητήσει αποζημίωση για τη ζημιά στο 090 ΠΑΘ «ΓΑΥΔΟΣ», μάλλον δεν πρόκειται να δει ο,τιδήποτε. Υποτίθεται ότι μέσω «πολιτικής διαχείρισης» όλα επανήλθαν στο status quo ante, δηλαδή στη «γκρίζα πραγματικότητα» κατά τους Τούρκους, ενώ εμείς θα πανηγυρίζουμε διότι απετράπη η μετατροπή του γκρίζου σε de facto τουρκική κατοχή.

Η κατάσταση από απόψεως διπλωματική κινητοποίησης του διεθνούς παράγοντας προβληματίζει εξίσου. Ο αμερικανικός παράγων ζήτησε να αξιοποιηθούν τα εδώ και καιρό παγιωμένα διπλωματικά κανάλια για την αντιμετώπιση θεμάτων που ανακύπτουν στο Αιγαίο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ως συνήθως απούσα επί της ουσίας, αν και θα πρέπει να επισημανθεί ότι παρασκηνιακά έγιναν κάποιες ενέργειες σκλήρυνσης της ευρωπαϊκής στάσης. Κάτι ψέλλισαν ότι το ελληνικό καράβι είχε πληρωθεί από τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων, ενέργειες παντελώς ανεπαρκείς για να ελέγξουν μια Τουρκία που «δεν ιδρώνει το αυτί της» από τέτοια. [defence-point]