21 Φεβρουαρίου 2018

Οι Ρώσοι ετοιμάζουν νέα κίνηση στην ελληνική αγορά υγρών καυσίμων

Η Cetracore, με την εξαγορά του ομίλου Μαμιδάκη, απέκτησε τον έλεγχο της μεγαλύτερης δεξαμενής

Τι προκύπτει από μια προσεκτική εξέταση του μετοχολογίου της εταιρείας Cetracore που εξαγόρασε τον όμιλο Μαμιδάκη;

Ότι η ρωσική Rosneft ελέγχει...


... το 20% του μετοχικού της κεφαλαίου. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες φήμες της αγοράς που επιμένουν ότι στο παρασκήνιο την ελέγχει πλήρως, αλλά κάτι τέτοιο δεν προκύπτει επισήμως από πουθενά, καθώς το 80% ελέγχεται από λουξεμβουργιανή εταιρεία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Cetracore θέλει άμεσα να ελέγξει το 10% της ελληνικής λιανικής αγοράς πετρελαιοειδών. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι αργά ή γρήγορα, η εταιρεία θα προχωρήσει σε νέα εξαγορά επί ελληνικού εδάφους, αφού ο όμιλος Μαμιδάκη ελέγχει αυτή τη στιγμή μόλις το 1% της συγκεκριμένης αγοράς. Κατά συνέπεια, για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει να γίνει άλλη μια κίνηση.

Εφόσον ο στόχος επιτευχθεί τότε οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι η ρωσική Rosneft που θα προμηθεύει - με εισαγωγές - τα πρατήρια της Cetracore με τα προς πώληση υγρά καύσιμα. Το συμπέρασμα; Αν όλα τα παραπάνω επαληθευτούν στην πράξη, τότε οι Ρώσοι είναι διατεθειμένοι να μπουν εμμέσως πλην σαφώς και στην αγορά πετρελαιοειδών στην χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι η Cetracore, μέσω της εξαγοράς του ομίλου Μαμιδάκη, απέκτησε τον έλεγχο και της μεγαλύτερης δεξαμενής αποθήκευσης υγρών καυσίμων στα Βαλκάνια που βρίσκεται στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.