22 Φεβρουαρίου 2018

Προς μετωπική Κίνας και Ινδίας για την υποψήφια “ναυτική βάση” Μαλδίβες;

Κινεζικός στολίσκος εισήλθε στον Ινδικό ωκεανό πλέοντας προς τις Μαλδίβες νήσους

Κατόπιν ανέστρεψε πορεία και στράφηκε πάλι προς τη Νότια Σινική θάλασσα. Συνολικά 11 κινεζικά πολεμικά εισήλθαν στον Ινδικό ενώ μαίνεται πολιτική κρίση...
... στο μικρό νησιωτικό κράτος των Μαλδίβων που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Φαίνεται πως η Κίνα ασκεί πλέον ένα είδος πολιτικής των κανονιοφόρων.

Το ινδικό Ναυτικό ανέφερε πως ο κινεζικός στολίσκος, που περιλάμβανε ένα αντιτορπιλικό και μια φρεγάτα, εισήλθε στον Ινδικό μέσω των στενών της Σούντα και εξήλθε μέσω των στενών του Λομπόκ. Τα τέσσερα στενά, αυτό της Μαλάκα, της Σούντα, του Λομπόκ και του Ομπάι Βετάρ χρησιμοποιούνται από το κινεζικό Ναυτικό για τη διέλευση από τη Νότια Σινική θάλασσα και τον Ινδικό ωκεανό.

Την ίδια ώρα το κινεζικό Ναυτικό έχει αναπτύξει τρία σκάφη του στο Άντεν με σκοπό την καταπολέμηση της πειρατείας. Τα σκάφη αυτά συγκροτούν την 28η Αντιπειρατικής Δύναμη Συνοδείας (ΑΔΣ). Παράλληλα άλλα τρία σκάφη της 27ης ΑΔΣ πραγματοποιούν επισκέψεις σε λιμάνια της Αφρικής.

Την ίδια ώρα το ινδικό Ναυτικό συνεχίζει να έχει ισχυρή παρουσία στην Αραβική θάλασσα και τις Μαλδίβες, εκτελώντας και ασκήσεις στην περιοχή. Η Ινδία έχει συγκεντρώσει στην περιοχή ευθύνης της Ανατολικής Ναυτικής Διοίκησης αεροσκάφη και δύναμη ακτοφυλακής. Η Ινδία ανέπτυξε ισχυρότερες δυνάμεις στην περιοχή των Μαλδίβων.

Σε άσκηση στην περιοχή η Ινδία συγκέντρωσε 40 πλοία επιφανείας και υποβρύχια και τουλάχιστον άλλα τόσα αεροσκάφη, αλλά και οι ειδικές δυνάμεις του ναυτικού και αμφίβιες δυνάμεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νησιωτικό κράτος μαίνεται η πολιτική διαμάχη μεταξύ του προσκείμενου στο Πεκίνο πρόεδρου Αμπτουλά Γιαμέεν και του προσκείμενου στο Δελχί αντιπάλου του Μοχάμεντ Νασέεντ που είναι, αυτή τη στιγμή, εξόριστος στη Σρι Λάνκα.

Η Ινδία ανησυχεί από την κινεζική επιρροή στο μικρό κράτος που βρίσκεται όμως τόσο κοντά της και υπάρχει ο φόβος να φιλοξενήσει σύντομα μια ναυτική κινεζική βάση. Ο Γιαμέεν συμφώνησε με το Πεκίνο σε μεγάλο επενδυτικό σχέδιο για βασικό λιμάνι της χώρας. Ο αντίπαλός του ομιλεί φυσικά για ξεπούλημα.

Ο Γιαμέεν πάντως δεν πατά καλά στα πόδια του πλέον μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας να απελευθερωθούν στελέχη της αντιπολίτευσης που βρίσκονται στη φυλακή. Ο πρόεδρος απάντησε κηρύσσοντας τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.