13 Ιανουαρίου 2018

Μη επανδρωμένο σκάφος κατά ναρκών κι όχι μόνο, σχεδιάζει το USN - ΒΙΝΤΕΟ

To αμερικανικό Ναυτικό και η Textron κατέληξαν σε συμφωνία για την μελέτη εξοπλισμού του Common Unmanned Surface Vehicle (CUSV) του Ναυτικού.

Το σκάφος αυτό έχει μήκος 40 ποδών και είναι σχεδιασμένο [δείτε το βίντεο]...
... να επιχειρεί από τα πλοία παράκτιου αγώνα των ΗΠΑ με σκοπό την εξουδετέρωση ναρκών.

Το σκάφος εκπέμπει ηλεκτρομαγνητικά κύματα που προκαλούν έκρηξη στις νάρκες που είναι σχεδιασμένες να ενεργοποιούνται από μεγαλύτερα πλοία. Η Textron και το Ναυτικό θα εξετάσουν τις δυνατότητες ανάπτυξης και ενσωμάτωσης όπλων επιφανείας-επιφανείας στα σκάφη αυτά.

Τα μη επανδρωμένα σκάφη καθοδηγούνται από χειριστές επί του πλοίου φορέα και μπορούν να δρουν επί 20 συνεχείς ώρες. Έχουν δε σχεδιαστεί με τρόπο που στο μέλλον να μπορούν να αναλάβουν και άλλες αποστολές πέραν του αντιναρκικού αγώνα. Δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς όπλα επιφανείας-επιφανείας θα μπορούσαν αν και υπάρχουν πληροφορίες για εξοπλισμό τους με αυτόματο, τηλεκατευθυνόμενο πυροβόλο των 30 χλστ. ή βλήματα AGM-114L Longbow Hellfire.

Το Ισραήλ κατέχει την πρωτοπορία στον τομέα αυτό έχοντας δημιουργήσει το μη επανδρωμένο σκάφος “Death Shark, το οποίο μπορεί να φέρει, πέραν του ηλεκτρονικού του εξοπλισμού και ένα πολυβόλο των 0,50 in, εκτοξευτές βομβίδων ή πολύκαννο περιστροφικό πολυβόλο.