Να ελεγχθούν οι πάντες
«Δεν είναι πράγματα, τα οποία μπορούμε να ανεχθούμε, ούτε μπορούν να δικαιολογηθούν» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων...
... Σταύρος Κοντονής, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», σχετικά με το έγγραφο, που απέστειλε στον πρόεδρο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητώντας να διερευνηθούν τα αίτια της 17μηνης καθυστέρησης καθαρογραφής της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά για την υπόθεση του «Noor 1».
«Δεν θεωρώ ότι είναι μέσα στα συνηθισμένα όρια η καθυστέρηση της καθαρογραφής. Θεωρώ ότι είναι απολύτως προβληματική. Πρέπει να ελεγχθούν οι πάντες σε αυτήν την υπόθεση, γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση […]. Δεν είναι απλώς περίεργο, είναι πρωτόγνωρο, 17 μήνες να μην έχει καθαρογραφεί η απόφαση για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα» επισήμανε ο υπουργός.
Όπως παρατήρησε: «Εξίσου παράδοξο στην υπόθεση αυτή είναι να έχουμε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής, πράγμα το οποίο δημιουργεί κι αυτό ερωτηματικά, αλλά σε κάθε περίπτωση, εάν δεν καθαρογραφεί η απόφαση, δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαδικασία και να ξεκινήσει η δίκη σε δεύτερο βαθμό».
Ερωτηθείς, εάν έχει υπάρξει αντίστοιχη καθυστέρηση και σε άλλες δικαστικές υποθέσεις, ο κ. Κοντονής είπε: «Είχα μιλήσει και για τον χρόνο καθυστέρησης εκδόσεως του βουλεύματος, που αφορούσε την εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο. Και εκεί είχαμε μία υπερβολική καθυστέρηση, η οποία συνδυάστηκε σήμερα με διάφορα δικονομικά τερτίπια. Αυτό είχε δημιουργήσει μία συνολική αμφισβήτηση για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης».
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι από την παρέμβασή του στην υπόθεση του Noor 1 δεν προκύπτει ζήτημα σύγκρουσης της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη. «Η Δικαιοσύνη», εξήγησε, «δεν μπορεί να συγκρούεται με την κυβέρνηση, όταν η κυβέρνηση ζητά με βάση τον νόμο να ελεγχθούν ορισμένοι, γιατί δεν είναι συνεπείς με την εκτέλεση των καθηκόντων τους».
«Εάν έχουν κάποιον λόγο, θα τον προβάλουν σε αυτή την πειθαρχική διαδικασία, η οποία προβλέπεται από τον νόμο και λειτουργεί στο πλαίσιο της ανεξαρτησίας και του αυτοδιοίκητου της Δικαιοσύνης και των δικαστηρίων. Δεν υπάρχει καμία σύγκρουση, όταν ο νόμος τηρείται. Μάλιστα εδώ έχουμε μία κατά γραμμα τήρηση του νόμου, αφού ο υπουργός Δικαιοσύνης απέστειλε έγγραφο στους επικεφαλής του Αρείου Πάγου -τον πρόεδρο και την εισαγγελέα- να ελέγξουν τι έχει συμβεί σε αυτή την υπόθεση».
Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει την αναφορά, που υπέβαλε ο Χριστόδουλος Ξηρός προς τον Συνήγορο του Πολίτη, ισχυριζόμενος ότι οι συνθήκες κράτησής του συνιστούν βασανιστήριο, ο κ. Κοντονής τόνισε πως «πρόκειται περί καταγγελίας, η οποία δεν έχει καμία βάση, ούτε πραγματική, ούτε λογική».
Σε ό,τι αφορά το νέο αίτημα για χορήγηση άδειας από τις φυλακές Κορυδαλλού, που υπέβαλε ο Δημήτρης Κουφοντίνας ο υπουργός υπενθύμισε πως «τα πράγματα με βάση τον νόμο είναι καθαρά, δεν πρόκειται περί κυβερνητικών αποφάσεων, είναι αποφάσεις συγκεκριμένων οργάνων και μάλιστα με την εμπλοκή ανώτερων δικαστικών λειτουργών και στον α’ και στον β’ βαθμό, κρίνουν αποκλειστικά τα δικαστικά συμβούλια».