9 Ιανουαρίου 2018

Ν. και Β. Κορέα: Με... τσιρλίντερ και τάε-κβον-ντο «εγκαινιάζουν» νέα εποχή στις σχέσεις τους!

Τα συμπεράσματα από την ιστορική συνάντηση των δύο πλευρών

Tη μείωση της στρατιωτικής έντασης, με την αναστολή των στρατιωτικών γυμνασίων, συμφώνησαν η Πιονγκγιάνγκ με τη Σεούλ, σε συνομιλίες...


... που είχαν σήμερα, για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια απουσίας διαλόγου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν η Βόρεια και η Νότια Κορέα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ιστορικής συνάντησης, συμφώνησαν «να μειώσουν τη στρατιωτική ένταση και να διεξάγουν στρατιωτικές συνομιλίες για το θέμα» αυτό, όπως αναφέρεται σχετικά. Μάλιστα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αποκαταστήσουν την απευθείας τηλεφωνική γραμμή ανάμεσα στα στρατιωτικά τους επιτελεία, η οποία είχε ανασταλεί πριν από δύο χρόνια.

Οι δύο πλευρές ανέφεραν εξάλλου ότι Βορειοκορεάτες αθλητές και αξιωματούχοι θα μεταβούν στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα διεξαχθούν στη Νότια Κορέα τον Φεβρουάριο. «Η βορειοκορεατική πλευρά θα στείλει μια αντιπροσωπεία της εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, αθλητές, μαζορέτες, μια ομάδα καλλιτεχνών, μια ομάδα επίδειξης τάε-κβον-ντο και μια υπηρεσία Τύπου, και ο Νότος θα παράσχει υλικό και εγκαταστάσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση των δύο πλευρών.

Ο Νότος, μάλιστα, πρότεινε στον Βορρά όπως οι αθλητές των δύο χωρών παρελάσουν μαζί στην τελετή έναρξης των Αγώνων, όπως είχαν κάνει στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2006.

Δεν κύλησαν ωστόσο όλα... ρόδινα στη συνάντηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, που επικαλείται νοτιοκορεατικές διπλωματικές πηγές, οι εκπρόσωποι της Πιονγκγιάνγκ ήταν κατηγορηματικά αντίθετοι στο ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης.

Σύμφωνα με τη Σεούλ, η Νότια Κορέα ζήτησε από τη Βόρεια να τερματίσει κάθε εχθρική ενέργεια, που θα μπορούσε να αυξήσει την ένταση στη χερσόνησο, ενώ και η Πιονγκγιάνγκ συμφώνησε ότι θα πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις για την ειρήνη στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, όπως μεταδίδει το BBC, πρόκειται για μία ξαφνική και δραματική αλλαγή της στάσης της Βόρειας Κορέας, η οποία, μόλις την περασμένη εβδομάδα, απειλούσε ακόμα και με πυρηνικό πόλεμο! Στο Νότο, ωστόσο, δεν πιστεύουν ότι πρόκειται για μία θεμελιώδη αλλαγή στη στάση του Βορρά.

Όπως εκτιμούν αναλυτές, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ-Ουν, φοβήθηκε ότι οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζουν ένα χτύπημα κατά της χώρας του και γι' αυτό αποφάσισε να προβεί σε κινήσεις αποκλιμάκωσης της έντασης, προσερχόμενος στο διάλογο με τη Νότια Κορέα.