12 Ιανουαρίου 2018

Τουρκία: Ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας

Για τη συνεισφορά του

Ο πρώην πρωθυπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη να διατηρηθεί η ειρήνη ανάμεσα στους λαούς  Βραβείο για τη συμβολή του...


... στην ελληνοτουρκική φιλία και τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και τη συνεισφορά του στην προώθηση της ειρήνης παγκοσμίως πήρε στην Τουρκία ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος, η πρωτοβουλία για την απονομή του βραβίου ανήκει στο δήμαρχο του Μπεϊλίκντουζου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν δήμαρχοι, βουλευτές και εκπρόσωποι των Γραμμάτων. Το βραβείο παρέδωσε στον κ. Παπανδρέου ο συνθέτης Ζουλφού Λιβανελί.

«Ο φίλος Γιώργος Παπανδρέου είναι ο άνθρωπος που άλλαξε την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Πέρα από ηγέτη, θα τον χαρακτήριζα πολιτικό φιλόσοφο και νομίζω ότι αυτή η ιδιότητα έχει ιδιαίτερη αξία στην εποχή μας», ανέφερε.

Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τον Eκρέμ Ιμάμογλου για την προσήλωση του στις αρχές της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και αφιέρωσε το βραβείο «όσους θαρραλέα άνοιξαν το δρόμο της συνεργασίας των δύο λαών. Πολλοί από αυτούς είναι και σήμερα συνοδοιπόροι σε αυτή τη μακρά πορεία για την ειρήνη και την κατανόηση».

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι η υποδαύλιση του φόβου και του εξτρεμισμού αποτελεί επικίνδυνο μονοπάτι που «μπορεί να φέρνει ψήφους αλλά δημιουργεί και καταστροφές». Αναφερόμενος στην ένταση που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να μείνουν εκτός της επικίνδυνης ζώνης αστάθειας» και επανέλαβε ότι απαιτείται πνεύμα συνεργασίας.