4 Δεκεμβρίου 2017

Μίζα στον γιο του υπουργού, μίζα στον γενικό διευθυντή της Halkbank

Σαρράφ: Όποτε έλεγα καλημέρα στον Ασλάν, έβγαινα να χρωστάω

Ο Ριζά Σαρράφ ευρισκόμενος αντιμέτωπος με δεκάδες έτη φυλάκισης στις ΗΠΑ, ήρθε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ  και από την θέση του κατηγορουμένου...
... πέρασε στην θέση του μάρτυρα, από την οποία κατέθεσε για τρίτη μέρα ενώπιον του δικαστή.

Η φράση που περισσότερο έκανε εντύπωση από αυτά που είπε ο Σαρράφ, ήταν όταν δήλωσε πως "Όποτε έλεγα καλημέρα στον Ασλάν, έβγαινα να χρωστάω".

O Σαρράφ, αντίθετα με τις δύο πρώτες μέρες της κατάθεσης, τώρα χρησιμοποίησε εκφράσεις–κατηγορίες για τον πρώην Γενικό Υποδιευθυντή της Halkbank: "Βρήκε ένα κενό στον νόμο και έτσι μπορέσαμε να συνεχίσουμε την δουλειά με τον χρυσό… Την μέθοδο την οριστικοποιήσαμε μαζί με τον Ασλάν και τον Αττίλα".

21:30  Σαρράφ: "Σε κάποια στιγμή η τράπεζα μου ζήτησε ένα έγγραφο. Αυτό με ανησύχησε. Διότι δεν είχα να δείξω περιουσιακό στοιχείο και για αυτό ήταν αδύνατο να έχω το έγγραφο που ζήτησαν. Ο Ασλάν όμως μου είπε «Θα το ρυθμίσω κύριε Ριζά, δεν υπάρχει πρόβλημα»"

21:04 Η εισαγγελία μετά από την φωτογραφία του υπουργού Ζαφέρ Τσαλαγιάν υπέβαλε και φωτογραφία του πρώην υπουργού Εσωτερικών Μουαμμέρ Γκιουλέρ. (Ο Σαρράφ στην χτεσινή διαδικασία δήλωσε στο δικαστήριο πως έδωσε στον Μπαρίς Γκιουλέρ (γιό του υπουργού) 100.000 δολάρια για να γράψει ο πατέρας του μια συστατική επιστολή για τον Σαρράφ προς τις κινεζικές τράπεζες.

19:35 Σαρράφ: "Όποτε έλεγα καλημέρα στον κύριο Σουλεϊμάν (ο τότε Γενικός Διευθυντής της Halkbank, Σουλεϊμάν Ασλάν) έβγαινα να χρωστάω. Για αυτό τον λόγο είπα στον Χαππανί (ο βοηθός του Σαρράφ, ο Αμπντουλλάχ Χαππανί) με φώτοσοπ να βάλει σε ένα έγγραφο την υπογραφή, ώστε να μην χρειαστεί να δώσει και άλλη μίζα".

Η πιο εντυπωσιακή κατάθεση του Σαρράφ ήταν όταν χτες ανέφερε πως ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν αυτός που έδωσε την έγκριση και την εντολή για να γίνουν οι τραπεζικές εργασίες για την διάτρηση του αμερικανικού εμπάργκο κατά του Ιράν. Ο Σαρράφ ανέφερε επίσης πως έδωσε εκατομμύρια δολάρια σε μίζες προς τον τότε Γενικό Διευθυντή της τράπεζας Halkbank Σουλεϊμάν Aσλάν. Είπε πως σε μια μόνο φορά του είχε δώσει 2 εκ. $. [Fiken, tourkikanea]