16 Δεκεμβρίου 2017

Μεσάνυχτα στο αεροδρόμιο η παράδοση ενός εκ των δύο Σέρβων εκτελεστών

Η «ταρίφα» των 100 χιλ. για το Αλεξούι και ο δεσμοφύλακας

Συνελήφθη χθες τα μεσάνυχτα στο αεροδρόμιο Λάρνακας, δυνάμει δικαστικού εντάλματος 43χρονος, ο οποίος καταζητείτο από την Αστυνομία, από...


... τον Ιούνιο του 2017.

Σήμερα το πρωί πλέον ο Σέρβος οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας και το οποίο διέταξε την 6ημερη κράτησή του.

Φέρεται ως ύποπτος για τη σχεδιαζόμενη δολοφονία του Αλέξη Μαυρομιχάλη τον Μάρτιο του 2016, στην οποία η κυπριακή αστυνομία είχε ενημέρωση από την Ιντερπόλ, ωστόσο με λάθος χειρισμούς και απραξία κατάφερε να χάσει την ευκαιρία να συλληφθούν άμεσα οι ύποπτοι. Ως εκ τούτου, οι ανενόχλητοι εγκέφαλοι, πέρασαν στον επόμενο στόχο δυο μήνες μετά, και δολοφόνησαν τον Φάνο Καλοψιδιώτη.

Ο 43χρονος είχε συλληφθεί στα Σκόπια, βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης, που εκδόθηκε από τις κυπριακές Αρχές και στη συνέχεια παραδόθηκε σε αυτές μέσω των προβλεπόμενων από το νόμο διαδικασιών.

Εναντίον του, διερευνάται υπόθεση συνωμοσίας προς διάπραξη φόνου, συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, συμμετοχής και αποδοχής διάπραξης εγκλημάτων και παράνομης κατοχής και μεταφοράς πυροβόλου όπλου και πυρομαχικών. Όπως αναφέρεται για το συμβόλαιο θανάτου, κατόπιν οδηγιών των "εγκεφάλων" οι Σέρβοι θα λάμβαναν «μεροκάματο» 100 χιλιάδες ευρώ.

Η υπόθεση είχε περιπλακεί με το τηλεφώνημα "φιάσκο" προς την Ιντερπόλ Σερβίας, κλήση που ωστόσο τελικά έγινε σε νούμερο ατόμου εμπλεκόμενου με τον κύκλο των εκτελεστών, ενώ η υπόθεση που τελικά ξανάνοιξε κατόπιν πορίσματος ποινικών ανακριτών, καθότι αυτή είχε πλέον καταχωνιαστεί σε κάποιο κλειδωμένο συρτάρι, έφτασε σε σημείο ώστε να εκδοθούν εντάλματα συλλήψεις, εκ των οποίων κάποια στην πορεία εκτελέσθηκαν, ενώ άλλα παραμένουν ανεκτέλεστα.

Σε πρώτο στάδιο είχε συλληφθεί ένας Τουρκοκύπριος 30 ετών, ένας Ελληνοκύπριος 35 ετών, και ένας βαρυποινίτης των Κεντρικών Φυλακών 47 ετών και δυο Σέρβοι ενώ μέχρι σήμερα καταζητούμενοι παραμένουν, ένας Ελληνοκύπριος που διαφεύγει στα κατεχόμενα και ακόμη ένας Σέρβος.

«Κλειδί» της υπόθεσης τα υποκλαπέντα ηχητικά ντοκουμέντα των Κεντρικών Φυλακών
Όπως διαβάζουμε σε αναλυτικό ρεπορτάζ του Reporter.com.cy, «κλειδί» στην υπόθεση είναι ο βαρυποινίτης των Κεντρικών φυλακών που έχει συλληφθεί και για τον οποίο έδωσε στοιχεία «φωτιά» η Ιντερπόλ.

Ο 47χρονος είχε τηλεφωνικές συνομιλίες από θάλαμο των Κεντρικών φυλακών με τον ένα εκ των Σέρβων που καταζητούνται για την οργάνωση των δολοφονιών, ωστόσο η αστυνομία τότε, είτε από ανικανότητα είτε από αδράνεια είτε από σκοπιμότητα, δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει τη Διεύθυνση του σωφρονιστικού ιδρύματος για έρευνες και παράδοση των ηχογραφημένων συνομιλιών που καταγράφονται βάσει νόμου.

Όπως διαφαίνεται, ο 47χρονος και ο «αρχηγός» των εκτελεστών μιλούσαν για τον στόχο (Αλεξούι), για την αμοιβή, για τα αεροπορικά τους εισιτήρια, καθώς και για όλες τις λεπτομέρειες για την άφιξη τους στην Κύπρο και τις κινήσεις τους. Επίσης μιλούσαν για τους συνεργάτες που θα βοηθούσαν τους εκτελεστές.

Αξιοποιήσιμες και πλήρως κατατοπιστικές έχουν κριθεί οι ηχογραφημένες συνομιλίες του βαρυποινίτη με τον ένα εκ των Σέρβων εκτελεστών (επίσης υπήρχαν και πριν 1 χρόνο), στις οποίες γίνεται αναφορά ότι «ο στόχος είναι δύσκολος αλλά εφικτός» και ότι «θα ακολουθήσουν και άλλες δουλειές», εδώ ενδεικτικά αναφέρεται η μετά από 2 μήνες έλευση των Αλβανών εκτελεστών, από τους ίδιους "εγκεφάλους", με το γνωστό μακελειό που επακολούθησε στο τετραπλό φονικό της Αγίας Νάπας με βασικό θύμα τον επιχειρηματία Φάνο Καλοψιδιώτη.