11 Δεκεμβρίου 2017

Ανθελληνικές δηλώσεις Ερντογάν περί Θράκης

Ο δικτάτορας μας κατηγόρησε και για έλλειψη... δημοκρατικότητας!

Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι ενοχλήθηκαν από την συνάντηση με τους ομογενείς μου στο λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ.

Το να μη μπορούν...
... να δείξουν ούτε τόση διαλλακτικότητα σε μια τέτοια συνάντηση, είναι κάτι που δεν συνάδει με την δημοκρατία και την δημοκρατικότητα.

Είναι ανάγκη να εφαρμοστούν στις μειονότητες τα αναγνωρισμένα από την Λωζάννη δικαιώματα τους. Και όμως παρά το ότι για χρόνια μιλάμε, εκεί πέρα το θέμα της εκλογής των μουφτήδων ακόμη δεν έχει ρυθμιστεί. Αυτό που μας λένε κάθε τόσο είναι για την θεολογική σχολή της Χάλκης.

Και άντε πες ότι εμείς το ρυθμίσαμε εκείνο το θέμα, μα τι να πούμε για την συμπεριφορά σας απέναντι στα σχολεία των ομογενών μας στην Δυτική Θράκη. Ή το θέμα του τζαμιού στην Αθήνα. Υπάρχει θέμα με δύο τζαμιά. Πάντα μιλάμε, αλλά δεν υπάρχει η παραμικρή εξέλιξη. Δήθεν κατασκεύασαν ένα νέο τζαμί, αλλά δεν μοιάζει καν με τζαμί. Δεν έχει μιναρέ.

Τους είπα "Μα κάνετε κάτι" και μου απάντησαν πως σε δύο μήνες το εγκαινιάζουμε. Μα δεν έχει καν ένα μιναρέ. Είναι δυνατόν στην κουλτούρα μας να υπάρχει τζαμί δίχως μιναρέ. Μάλιστα τους ρώτησα "Υπάρχει μήπως εκκλησία χωρίς καμπάνα;" Μου απάντησαν πως "Δεν γίνεται, φυσικά και πρέπει να υπάρχει καμπάνα". Ε τόσο σημαντικός λοιπόν είναι για εμάς ο μιναρές.

Αυτά πρέπει να ρυθμιστούν, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει φόβος για αυτά. Ανέφερα πως ακόμη δεν έχει ρυθμιστεί το θέμα του αρχιμουφτή. Καθορίζουν τον αρχιμουφτή διορίζοντας τον. Και όμως οι μουσουλμάνοι που ζουν εκεί πρέπει να μπορούν να εκλέγουν μόνοι τους τους αρχιμουφτήδες τους.

Εμείς υποστηρίζουμε πως αν υπάρχει θέμα, να το λύνουμε. Η πρόθεση μας ως Τουρκία είναι με μια ανοιχτή, ειλικρινής και εποικοδομητική στάση να παραγάγουμε λύσεις στα θέματα που έχουμε με την Ελλάδα. Ο ένας με τον άλλο είμαστε γείτονες. Ο καβγάς δεν ωφελεί κανένα. Για αυτό τον λόγο οι θετικές εξελίξεις στις σχέσεις μας μάς χαροποιούν. Στον τουρισμό π.χ. Από Τουρκία 800.000 τουρίστες πήγαν στην Ελλάδα. Από εκείνους σε εμάς ήρθαν 600.000 άτομα... [hurriyet.com.tr, αντιφωνητής]