12 Δεκεμβρίου 2017

Έμμα Σινκλαίρ Γουέμπ: Επιδιώκεται να δημιουργηθεί μια αυτοκρατορία του φόβου

Μιλώντας στο Ντιγιαρμπακίρ η Έμμα Σινκλαίρ Γουέμπ -εισηγήτρια Τουρκίας του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Τουρκίας-, ανέφερε πως η σύνοψη...


... του παρόντος διαστήματος είναι η αυθαιρεσία.

Η Γουέμπ είπε πως υπάρχουν απαγορεύσεις, προφυλακίσεις, εκδιώξεις, αλλά η σύνοψη όλων αυτών μπορούμε να πούμε πως είναι η αυθαιρεσία. Επιδιώκεται εξολοκλήρου να δημιουργηθεί μια αυτοκρατορία του φόβου.

Στο Ντιγιαρμπακίρ, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Εβδομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα παραρτήματα Ντιγιαρμπακίρ του IHD και του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Τουρκίας (TIHV), μαζί με τον δικηγορικό σύλλογο της πόλης και τον ιατρικό σύλλογο της πόλης, οργάνωσαν "Συμπόσιο με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα".

Η πρώτη συνεδρία είχε τίτλο "Μια γενική ματιά στην τελευταία διετία" και τον συντονισμό είχε ο Ρατζί Μπιλιτζί, πρόεδρος του παραρτήματος Ντιγιαρμπακίρ του IHD. Ο Μπιλιτζί ανέφερε πως οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων άρχισαν με την περάτωση της ειρηνευτικής διαδικασίας, επιβαρύνθηκαν στην περίοδο των συγκρούσεων και έγιναν πολύ περισσότερες στην Περίοδο Εκτάκτου Καταστάσεως (ΟΗΑL).

Η Έμμα Σινκλαίρ Γουέμπ, εισηγήτρια Τουρκίας του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Τουρκίας, σε ομιλία που έκανε με θέμα "Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία-2017" είπε: "Η σύνοψη του παρόντος διαστήματος είναι η αυθαιρεσία. Υπάρχουν απαγορεύσεις, προφυλακίσεις, εκδιώξεις, αλλά η σύνοψη όλων αυτών μπορούμε να πούμε πως είναι η αυθαιρεσία. Επιδιώκεται εξολοκλήρου να δημιουργηθεί μια αυτοκρατορία του φόβου".

Αναφέρθηκε επίσης στην δίκη του ηγέτη του HDP Σελαχαττίν Ντεμιρτάς και είπε πως Βλέποντας τον φάκελο της υπόθεσης Ντεμιρτάς, μπορείς και να συνοψίσεις την κατάσταση που υπάρχει στην χώρα.

Η Ραχσάν Μπαταράι Σαμάν, μέλος της Επιτροπής Παίδων της IHD, ανέφερε πως μαζί με την OHAL, παρατηρήθηκε μια συστηματική αύξηση στα βασανιστήρια. O δικηγόρος Μουχτερέμ Σουρέν-μέλος της Επιτροπής Φυλακών του παραρτήματος Ντιγιαρμπακίρ του IHD, ανέφερε πως οι κρατούμενοι που δεν δέχονται να τους κάνουν έρευνα όντας γυμνοί, υπόκεινται σε βασανιστήρια. Ο δικηγόρος Μπαρίς Γιαβούζ-εκπρόσωπος του παραρτήματος Ντιγιαρμπακιρ του TIHV, είπε πως υπάρχει σοβαρή αύξηση στα βασανιστήρια.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος HDP Αϊχάν Μπιλγκέν χρησιμοποίησε την φράση "Το κράτος φοβάται την οργανωμένη κοινωνία. Για αυτό τον λόγο ασκεί πίεση στο κόμμα μας και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης".

Ο Βελί Σατσιλίκ, ένας από τους ανθρώπους σύμβολο της διαμαρτυρίας "Θέλουμε πίσω την δουλειά μας", δήλωσε: "Η παρουσία μου είναι απόδειξη πως στην Τουρκία δεν υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα . Με παγίδες που έχουν την μορφή δικαστηρίων προσπαθούν να μας εκτελέσουν. Το αδίκημα που έχουμε κάνει δεν είναι η διαμαρτυρία μας αλλά η ίδια η ύπαρξη μας. Είμαστε Κούρδοι, είμαστε Αλεβίτες και για αυτό μας εχθρεύονται. Εάν δεν είμαστε μέλη του ΑΚΡ, τότε θεωρούμαστε τρομοκράτες". [cumhuriyet, tourkikanea]