26 Νοεμβρίου 2017

Υπεργολάβος για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία ο Παπαδόπουλος

Έγγραφο του ΥΠΕΞ αποκαλύπτει

Φωτιά στην υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία βάζει έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών.

Το 12σέλιδο σημείωμα...


... έχει ημερομηνία 22 Ιουνίου 2017, συντάχθηκε δηλαδή εννέα ημέρες μετά την υπογραφή της δήθεν διακρατικής συμφωνίας μεταξύ του γενικού διευθυντή Εξοπλισμών και του υποτιθέμενου εκπροσώπου των Σαουδαράβων Βασιλείου Παπαδόπουλου.

Με την επιστολή που υπογράφει η διευθύντρια της Δ1 Διεύθυνσης Ηνωμένων Εθνών, Διεθνών Οργανισμών και Διασκέψεων του υπουργείου Εξωτερικών, πιστοποιείται ότι ο Βασίλειος Παπαδόπουλος είναι υπεργολάβος, δηλαδή ενδιάμεσος. Είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι ο κ. Παπαδόπουλος είναι ενδιάμεσος, αποκαλείται "υπεργολάβος", και όχι εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας.

Μέχρι και σήμερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος υποστηρίζει ότι ο Βασίλειος Παπαδόπουλος δεν είναι μεσάζων αλλά ο επίσημος εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας.

«Όσον αφορά τέλος την εταιρεία "Ολυμπιακή Βιομηχανία ΑΕ", που έχει επιλεγεί ως "Υπεργολάβος" για εκτέλεση του έργου μεταφοράς των πυρομαχικών (με βάση την εν λόγω διακρατική συμφωνία, όπου επιπλέον προβλέπεται ότι "η επιλογή του εγχώριου μεταφορέα αποτελεί «αποκλειστική ευθύνη» του αγοραστή") σημειώνουμε ότι θα πρέπει να ακολουθήσει τη διαδικασία που προβλέπεται εκ του νόμου για την εντός και εκτός Ελλάδος μεταφορά των υλικών», επισημαίνεται στο έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών.

Με το έγγραφο αυτό επιβεβαιώνεται ότι στην υπόθεση της πώλησης βλημάτων τύπου 105mm από μη επιχειρησιακά αποθέματα του ελληνικού στρατού ήταν κομβικός ο ρόλος της εταιρείας «Ολυμπιακή Βιομηχανία ΑΕ», της οποίας ο ιδιοκτήτης Βασίλειος Παπαδόπουλος είναι τελεσίδικα καταδικασμένος για οικονομικό έγκλημα.

Σύμφωνα με τους δημοσιευμένους ισολογισμούς της εταιρείας η «Ολυμπιακή Βιομηχανία ΑΕ» ή «Olympic Industries», το 2015 είχε τζίρο μόλις 2.450 ευρώ και το 2016 ο κύκλος εργασιών της ήταν μηδενικός! Κι όμως, ο Βασίλειος Παπαδόπουλος, ιδιοκτήτης της «Ολυμπιακής Βιομηχανίας ΑΕ» κατάφερε να πλασαριστεί σαν αντιπρόσωπος ή ενδιάμεσος ή υπεργολάβος για ένα συμβόλαιο αξίας 66 εκατ. ευρώ που αφορούσε την πώληση αμυντικού υλικού από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία.

«Από πλευράς μας» συνεχίζει το έγγραφο της Δ1 Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών, «οφείλουμε να επισημάνουμε πάντως ότι θα ήταν σκόπιμη και χρήσιμη η άποψη της ΕΥΠ για την ανωτέρω εταιρεία,και γενικότερα για τις εταιρείες που δεν είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού».

Κι όμως, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε δοθεί «security clearance» στον τελεσίδικα καταδικασμένο από την ελληνική δικαιοσύνη Βασίλειο Παπαδόπουλο και του επιτρεπόταν να εισέρχεται σε ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις για να επιθεωρεί αμυντικό υλικό των ενόπλων δυνάμεων.

Ρωτήθηκε άραγε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για τον κ. Παπαδόπουλο; Γιατί αγνοήθηκε η επισήμανση του υπουργείου Εξωτερικών ότι μια εταιρεία που επελέγη ως υπεργολάβος δεν ανήκει στο Μητρώο Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού;

Όπως υπογραμμίζει η Δ1 Διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών, η διακίνηση πυρομαχικών διέπεται από διεθνείς συμβάσεις και απαιτείται ειδική διαδικασία εγκρίσεων η οποία προφανώς και δεν είχε ακολουθηθεί από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ειδικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερκών ζητούν να διασφαλιστεί ότι τελικός χρήστης των βλημάτων που θα πωληθούν θα είναι οι ένοπλες δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας. Επιπλέον, με αφορμή την εκποίηση πυρομαχικών στο Ριάντ, οι διπλωμάτες ζητούν να αποσταλούν στοιχεία για τις ελληνικές εξαγωγές στρατιωτικού υλικού, «στο πλαίσιο της ΕΕ, όπως είναι άλλωστε υποχρέωσή μας».