21 Νοεμβρίου 2017

Τουρκία: "Γιαλαντζί" οι απειλές αποχώρησης από το ΝΑΤΟ

"Γιαλαντζί" αποδεικνύονται, οι τουρκικές απειλές για αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, που εκτόξευσε ο σύμβουλος Ερντογάν.

Το τουρκικό "μπαϊράκι" σηκώθηκε...
... με αφορμή το "θερμό" επεισόδιο στην άσκηση Trident Javellin στη Νορβηγία που οδήγησε στην αποχώρηση των τουρκικών μονάδων αναγκάζοντας τον γενικό γραμματέα της συμμαχίας Γενς Στόλτεμπεργκ να ζητήσει συγνώμη.

Σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει το πρακτορείο Αναντολού, ο εκπρόσωπος τύπου του "σουλτάνου, Ιμπραήλ Καλίν, σε δηλώσεις του στο FRANCE 24, απέρριψε κατηγορηματικά ότι υπάρχει περίπτωση οποιασδήποτε μεταβολή στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ατλαντική Συμμαχία: "η Τουρκία δεν εξετάζει το ενδεχόμενο αποσύνδεσης των σχέσεων με το ΝΑΤΟ".

Ωστόσο, ζήτησε να διερευνηθεί σε βάθος το συμβάν που από την συμμαχία αποδόθηκε σε λάθος υπαλλήλου. Το... λάθος που προκάλεσε και την "ανάφλεξη" ήταν η χρησιμοποίηση των πορτρέτων του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ αλλά και του Ταγίπ Ερντογάν σε ένα σταντ με τις εικόνες των εχθρών.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει λάβει μια συγγνώμη, η οποία είναι ωραία, αλλά πρέπει κανείς να εξηγήσει πως σε ένα σύστημα όπως το ΝΑΤΟ -μια στρατιωτική συμμαχία με ένα τόσο αυστηρό πειθαρχημένο σύστημα- επέτρεψε να συμβεί αυτό.

Απαντώντας σε μια ερώτηση σχετικά με το αν ήταν ατύχημα ή εσκεμμένο λάθος, ο Κάλιν δήλωσε: "Δεν ξέρω λεπτομέρειες, θα δούμε. Έχουμε βασιστεί στις εξηγήσεις του ΝΑΤΟ μέχρι τώρα. Νομίζω ότι θα υπάρξει έρευνα και ακούσαμε ότι δύο άτομα έχουν απολυθεί, αλλά προσπαθούμε να μάθουμε πώς μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο μέσα στο ΝΑΤΟ, ώστε κάτι τέτοιο να μην επαναληφθεί".