16 Νοεμβρίου 2017

Σφίγγει ο κλοιός για τον μεσάζοντα των όπλων στη Σαουδική Αραβία

Είχε καταδικαστεί για λαθρεμπόριο

Να περιορίσει ακόμα περισσότερο τον ήδη ασφυκτικό κλοιό γύρω από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία ζητώντας την εξέταση...


... όλων των συμβάσεων πώλησης οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών που υπογράφηκαν επί υπουργίας του.

Την ίδια ώρα συγκλονιστικές είναι και οι εξελίξεις αναφορικά με τον αμφιλεγόμενο επιχειρηματία και ενδιάμεσο στην πώληση βλημάτων στην Σαουδική Αραβία Βασίλη Παπαδόπουλο καθώς όπως αποκάλυψε το protothema.gr καταδικάστηκε πρόσφατα για λαθρεμπόριο.

Σαν να μην έφτανε αυτό η Νέα Δημοκρατία καλεί τον κ. Καμμένο να απαντήσει εάν το συγκεκριμένο πρόσωπο εκπροσώπησε επίσημα τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα για την πώληση όπλων στην Κένυα.

Πάντως, η προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ενδεχομένως να αναβληθεί λόγω της ανατροπής των κοινοβουλευτικών εργασιών μετά την κήρυξη εθνικού πένθους από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σε κάθε περίπτωση η νέα ερώτηση των Βασίλη Κικίλια και Αναστάσιου Δημοσχάκη αναφέρει πως «Κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης της Χώρας μας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ειδικότερα την περίοδο από τον Ιανουάριο του έτους 2015 μέχρι και σήμερα, ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, έχετε φέρει στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της ΒτΕ και έχετε εισηγηθεί την θετική γνωμοδότηση από τα Μέλη της Επιτροπής για Εξοπλιστικά Υποπρογράμματα που αφορούν σε αξιοποίηση υλικού των Ενόπλων μας Δυνάμεων».

Οι βουλευτές καλούν τον υπουργό να απαντήσει: «Πόσες και ποιες αναλυτικά πωλήσεις οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών με τα παρελκόμενα αυτών πραγματοποιήθηκαν, από τον Ιανουάριο του έτους 2015 έως και σήμερα, σε Αραβικές Χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, το Κατάρ, την Αίγυπτο κλπ;

» Πόσες και ποιες συγκεκριμένα εκ των ως άνω πωλήσεων πραγματοποιήθηκαν με Διακρατική Συμφωνία και πόσες με Μη Διακρατική Συμφωνία; Υφίσταται και αν ναι σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία σύναψης Διακρατικής Συμφωνίας πώλησης από την Ελλάδα στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, 1000 βομβών ΜΚ-82 και 700 βομβών ΜΚ-83, με τα παρελκόμενα υλικά τους;».

Σε άλλο σημείο ζητούν να μάθουν εάν «υπάρχει σύμβαση των ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) με τον κ. Βασίλειο Παπαδόπουλο, ο οποίος διαπραγματεύεται για λογαριασμό της εταιρείας πώληση  όπλων στην Κένυα;»