12 Νοεμβρίου 2017

Πώς ο Ζαράμπ απειλεί να τινάξει την οικονομία της Τουρκίας στον αέρα

Στις 27 Νοεμβρίου η κρίσιμη δίκη της Τουρκίας στις ΗΠΑ

«Ο Ταγίπ Ερντογάν οδηγεί το κόμμα του και ολόκληρη την Τουρκία στο χάος», γράφει ο Χασάν Τσεμάλ σε άρθρο του στην τουρκική ιστοσελίδα T24.

Ο αρθρογράφος αναφερόμενος...


... στον Τούρκο επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ (Reza Zarrab ή Ριζά Σαράφ -Rıza Sarraf), γράφει ότι στοιχειώνει το Προεδρικό Μέγαρο σαν φάντασμα και προσθέτει ότι οι πολιτικές και οικονομικές προσδοκίες χειροτερεύουν καθημερινά για τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι η δίκη θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη την 27η Νοεμβρίου καθώς και ότι ο Ταγίπ Ερντογάν μαζί με τους βοηθούς του φοβούνται ότι τα ηχογραφημένα αρχεία που ήρθαν στο φως κατά την έρευνα της 17ης-25ης Δεκεμβρίου θα περιληφθούν στην ατζέντα.

Όπως ο ίδιος υποστηρίζει, η δίκη αυτή μπορεί να έχει τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές συνέπειες. Τονίζεται ότι η κρατική Halkbank είναι πιθανό να «κτυπηθεί» με ένα βαρύ πρόστιμο, το οποίο μπορεί να βλάψει όλο το τραπεζικό σύστημα της Τουρκίας επισημαίνοντας παράλληλα ότι η λίρα αποδυναμώνεται έναντι του δολαρίου ενώ οι κατασκευαστές αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με την πληρωμή των χρεών τους.

Αναφέρει επίσης ότι η αποδυνάμωση της λίρας χειροτερεύει την προοπτική της οικονομίας ενώ η Κεντρική Τράπεζα φοβούμενη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι σε θέση να προχωρήσει σε προσαρμογές των επιτοκίων. Βέβαια, επισημαίνει ότι στην πραγματικότητα τώρα είναι πλέον αργά και ενδεχομένως να μην προσφέρει κάποια βοήθεια εάν αποφασίσει τώρα η Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια.

Τονίζει επίσης ότι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είναι ένα ακόμη πρόβλημα καθώς βλάπτει την οικονομία ενώ η αυξανόμενη ανομία πυροδοτεί ανησυχίες αναφορικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και αποτρέπει τις ξένες επενδύσεις στην Τουρκία. Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι οι ειδήμονες είναι γνώστες των προβλημάτων αλλά φοβούνται να μιλήσουν, γιατί φοβούνται τις προεδρικές αντιδράσεις.

Ένα άλλο θέμα είναι οι δημοσκοπήσεις, τις οποίες ο Τσεμάλ χαρακτηρίζει ως ελάχιστα ελπιδοφόρες. Ειδικότερα, υπογραμμίζει ότι η υποστήριξη προς το ΑΚΡ έχει πέσει κάτω από το 40%, ενώ το «Καλό Κόμμα» της (πρώην;) γκρίζας λύκαινας Μεράλ Ακσενέρ «διαλύει» το ακροδεξιό MHP (Γκρίζοι Λύκοι) ενώ προσελκύει ψηφοφόρους από το ισλαμιστικό ΑΚΡ.

Όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος η νίκη στις εκλογές του 2019 δεν είναι σίγουρη για τον Ερντογάν. Καταλήγοντας, ο Τσεμάλ υπογραμμίζει ότι ο Ερντογάν οδηγεί το κόμμα του αλλά και ολόκληρη την Τουρκία στο χάος. [tribune]