20 Νοεμβρίου 2017

Σε διαφορετική “γραμμή” οι Τούρκοι στρατηγοί για το ΝΑΤΟ από τον Ερντογάν;

Η συμμαχία Τουρκίας – ΝΑΤΟ δεν πρέπει να υπονομεύεται δήλωσε ο Τούρκος αρχηγός ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χαλουσί Ακάρ, ο οποίος πάντως χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ...


... ως την πλέον αποτελεσματική στρατιωτική συμμαχία της Ιστορίας.

«Πρόσφατα σε άσκηση του ΝΑΤΟ συνέβη ένα δυσάρεστο, απαράδεκτο συμβάν, που προκλήθηκε από ένα άτομο που υποστηρίζει την τρομοκρατική οργάνωση του Γκιουλέν», είπε ο Ακάρ. «Η διοίκηση του ΝΑΤΟ ανταποκρίθηκε άμεσα και ορθά. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να υπονομεύσει την συμμαχία μας και την αλληλεγγύη μας», είπε ο Τούρκος στρατηγός αναφερόμενος στο πρόσφατο γεγονός της Νατοϊκής άσκησης στη Νορβηγία.

Όπως είναι γνωστό ο Ερντογάν διέταξε την απόσυρση των συμμετεχόντων στην άσκηση τουρκικών δυνάμεων, στις 17 Νοεμβρίου, καθώς το όνομα και η φωτογραφία του ιδίου και του Κεμάλ αναφερόταν στις «εχθρικές δυνάμεις». Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε επίσημα συγνώμη από την Άγκυρα.

Ο Ερντογάν όμως συνεχίζει τις επιθέσεις, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ρήγμα στο μέγεθος της κλιμάκωσης που επιθυμεί το τουρκικό Γενικό Επιτελείο και ο Ερντογάν. Ο Ακάρ δήλωσε πως η Τουρκία συμμετέχει με τον μεγαλύτερο αριθμό ανδρών στο ΝΑΤΟ και υποστηρίζει 14 συμμαχικές αποστολές σε 11 χώρες. Παράλληλα όμως άσκησε κριτική στους συμμάχους γιατί εφοδιάζουν με οπλισμό τους Κούρδους του PYD/YPG στην Συρία, τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες συμμάχους του ΡΚΚ.

«Κάποιοι από τους συμμάχους μας συνεργάζονται με τα παρακλάδια του ΡΚΚ», είπε και εξέφρασε την απογοήτευσή του, υποστηρίζοντας πως τα όπα αυτά χρησιμοποιούνται κατά των Τούρκων πολιτών.

Κατηγόρησε το YPG ότι επέτρεψε την αποχώρηση των τζιχαντιστών από τη Ράκα και τις ΗΠΑ ότι παρέβλεψαν την κίνηση αυτή των Κούρδων, ενώ υποστήριξε ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει καμία σχέση με την ισλαμική θρησκεία. «Μην ταυτίζεται τους μουσουλμάνους με τους τρομοκράτες», είπε. Τέλος επανέφερε το αίτημα Ερντογάν για αύξηση των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.