Η τακτική είναι γνωστή και χιλιοπαιγμένη, αφού φαίνεται πως βρίσκει ανταπόκριση σε μία μερίδα τουλάχιστον του κομματικού ακροατηρίου.
... μίας σημαντικής πολιτικής μάχης εξαιτίας κυβερνητικής επιλογής, η οποία δείχνει να “ξεφεύγει” από τα ιδεολογικά όρια της αριστεράς, προχωρούν σε δημόσιες τοποθετήσεις με καθαρά ιδεολογική βάση, διαφωνώντας με την κεντρική κυβερνητική γραμμή. Μέχρι εκεί όμως! Το “επόμενο λεπτό” είναι όλα καλά, όλα ωραία...
Η μεθοδολογία είναι συγκεκριμένη. Προτάσσουν την ιδεολογική διαφορά, αφήνουν να διαφανεί η διαφωνία τους , καταγράφουν την παρουσία τους, ξυπνούν τα αντανακλαστικά ορισμένων ψηφοφόρων και κάπως έτσι επιστρέφουν στην κανονικότητα. Ούτε λόγος δηλαδή για περαιτέρω κινήσεις κλιμάκωσης.
Το ερώτημα λοιπόν τίθεται ευθέως προς ορισμένα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ: Μήπως μαζεύονται πολλές “διαφωνίες” μαζί; Μήπως πολλές “μικρές” διαφωνίες, κάνουν μία “μεγάλη”. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί εύκολα κάποιος να βγάλει το συμπέρασμα ότι όλα γίνονται για το “θεαθήναι”.
Τελευταίο παράδειγμα οι δηλώσεις των κυρίων Φίλη, Κυρίτση, Ξυδάκη και Σκουρλέτη, από τους οποίους ορισμένοι με πιο ξεκάθαρο τρόπο και άλλοι πιο “κομψά”, διαφοροποιήθηκαν από την κεντρική πολιτική γραμμή υπεράσπισης της πώλησης του στρατιωτικού υλικού στην Σαουδική Αραβία .
“Θα είναι όμως απείρως καλύτερο, να ακυρωθεί η πώληση όπλων και συγκεκριμένα αεροπορικών βομβών ΜΚ-82 στο καθεστώς του Ριάντ που είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθούν στην Υεμένη”, τόνισε μέσω facebook ο Νίκος Φίλης κάνοντας την αρχή, αποστασιοποιούμενος από τον Πάνο Κάμμενο.
Η αλήθεια είναι πάντως πως στην ίδια δήλωση εξήγησε και το λόγο: “Με τον τρόπο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στη Μέση Ανατολή και στον Αραβικό κόσμο ότι αποτελεί δύναμη σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή και ότι, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα, επιθυμεί να έχει σχέση με ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς και με την εξόντωση αθώων ανθρώπων”.
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Γιώργος Κυρίτσης. Με ανάρτησή του στο Facebook εξέφρασε την συμφωνία του με την πρόταση που έκανε ο πρώην υπουργός Παιδείας. Το “κύμα” διαφοροποιήσεων συνεχίστηκε με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Ξυδάκη. «Διαχρονικά η Ελλάδα δεν είχε ευθεία εμπλοκή με τις ένοπλες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Ίσως καλύτερα που ματαιώθηκε αυτή η πώληση» είπε ο κ. Ξυδάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Τις ενστάσεις περί Σαουδικής Αραβίας συμπλήρωσε με πολύ κομψό τρόπο και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. «Ακόμη κι αν ίσχυε αυτή η συμφωνία, θα έπρεπε να ήμασταν πολύ προσεκτικοί με τέτοιες συμφωνίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης στην ΕΡΤ. «Θα πρέπει να αποφεύγονται αυτά… Θα πρέπει να εξετάζουμε πού χρησιμοποιούνται τα υλικά που πουλάμε» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.
Στο σημείο αυτό, καλό θα ήταν να κάνουμε ορισμένες γρήγορες παρατηρήσεις που ενδεχομένως να έχουν το δικό τους ενδιαφέρον:
- Ο κ.Φίλης δεν είναι η πρώτη φορά που βγαίνει απέναντι στον κ.Τσίπρα και ασφαλώς απέναντι στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο. Ολοι θυμούνται την κόντρα Φίλη Καμμένου, όταν ο σημερινός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπουργός Παιδείας , σε μία διαμάχη που είχε εμπλακεί και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Είναι προφανές ότι για τον πρώην υπουργό Παιδείας, ο κυβερνητικός εταίρος δεν είναι και το ...καλύτερο του.
- Οι τρεις από τους τέσσερις διαφωνούντες (Φίλης, Ξυδάκης, Κυρίτσης) κατείχαν στο παρελθόν κυβερνητικά αξιώματα, από τα οποία έχουν απαλλαγεί. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι με τον τρόπο τους υπενθυμίζουν στον πρωθυπουργό τη “διακριτική” παρουσία τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
- Η συγκεκριμένη διαδικασία της Δευτέρας στη Βουλή, δεν συνοδεύεται από κανενός είδους ψηφοφορία. Με άλλα λόγια η όποια διαφωνία ή διαφορετική προσέγγιση δεν θα συνοδευτεί από μία διαδικασία, κατά τη διάρκεια της οποίας θα “παιζόντουσαν” πολλά, ίσως ακόμα και η κυβερνητική σταθερότητα.
Για υποκριτική στάση μιλούν στην ΝΔ και επιμένουν στη χρονική ακολουθία των γεγονότων, λέγοντας ότι πρώτα υπήρξε θόρυβος μέσα από τα δημοσιεύματα και ακολούθησαν οι αντιδράσεις, σε ένα ζήτημα το οποίο ήταν γνωστό ήδη μέσα από τις σχετικές επικυρωμένες αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ.
Του Γιάννη Κ.Τρουπή, liberal