20 Οκτωβρίου 2017

Με ελληνική… βοήθεια η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όλο και πιο ισχυρή

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης  έκανε η βρετανική εταιρεία DeepMind, θυγατρική της Google!

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε...
... ότι το αναβαθμισμένο «έξυπνο» σύστημά της AlphaGo Zero κατάφερε να γίνει ειδήμων στο κινεζικό επιτραπέζιο παιγνίδι Go, χωρίς καμία πλέον ανθρώπινη παρέμβαση.

Η τεχνητή νοημοσύνη αυτονομείται και σε λίγο καιρό θα μπορεί να αναπαράγεται και να βελτιώνεται από μόνη της.  Το σύστημα χρειάσθηκε μόνο 40 μέρες για να αφομοιώσει γνώσεις 3.000 ετών και να γίνει ανίκητο στο συγκεκριμένο τρομερά απαιτητικό παιχνίδι.

Το νέο AlphaGo Zero ξεκίνησε χωρίς να έχει καμία άλλη ανθρώπινη εκπαίδευση, πέρα από τη γνώση των κανόνων του Go. Το νέο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης άρχισε να παίζει με τον εαυτό του για εξάσκηση και μέσα σε τρεις μέρες -αφού είχε παίξει σχεδόν πέντε εκατομμύρια παιχνίδια!- ήταν πια ικανό να νικήσει το προηγούμενο πρόγραμμα AlphaGo (τον νικητή των ανθρώπων) με σκορ 100-0!

Περήφανος ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Google DeepMind, ο βρετανο-κύπριος Ντέμης Χασάμπης, δήλωσε ότι το νέο σύστημα, που είναι πλέον αποκλειστικός δάσκαλος του εαυτού του, μπορεί να έχει πολύ περισσότερες εφαρμογές.

«Νομίζουμε ότι είναι πια αρκετά καλό για να πετύχει σημαντική πρόοδο σε μερικά πραγματικά προβλήματα, αν προφανώς απέχουμε ακόμη πολύ από μια πλήρη τεχνητή νοημοσύνη», τόνισε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο.