10 Οκτωβρίου 2017

Έχει κάτι «πονηρό» η σύλληψη του Τούρκου στο προξενείο των ΗΠΑ;

Υπόνοιες για ανάμιξη λαθρεμπόρων ναρκωτικών

Μια μικρή «λεπτομέρεια» στη σοβαρή διπλωματική διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες που ίσως δεν έχει...

... προσεχθεί ιδιαίτερα, δίνει τροφή για περίεργες σκέψεις και τη διατύπωση εικασιών, έστω αστήρικτων… εν αναμονή στοιχείων.

Η «λεπτομέρεια» αυτή είναι ότι ο Τούρκος υπάλληλος του προξενείου φέρεται να εργαζόταν για λογαριασμό μιας από τις πιο ευαίσθητες υπηρεσίες του αμερικανικού κράτους, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας με αρμοδιότητα την καταπολέμηση των ναρκωτικών, της περίφημης DEA (Drug Enforcement Administration).

Αυτό που επίσης δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στην Ελλάδα είναι ότι η αντιπροσωπεία της DEA στην Κωνσταντινούπολη είναι ιδιαιτέρως ισχυρή και δραστήρια, έχοντας στο ενεργητικό της πολλαπλές επιτυχίες και συλλογή πληροφοριών που έχουν οδηγήσει σε σημαντικές επιτυχίες με την εξάρθρωση κυκλωμάτων και την κατάσχεση μεγάλων φορτίων ναρκωτικών.

Με απλά λόγια, πόσο απίθανο είναι να συμβαίνει ένα το ακόλουθο σενάριο; Η δράση του συγκεκριμένου Τούρκου θα μπορούσε να έχει προκαλέσει τη οργή και την επιθυμία εκδίκησης κάποιων από τα κυκλώματα ναρκωτικών, καθώς η Τουρκία είναι γνωστός κόμβος προώθησης στις δυτικές αγορές.

Καθώς όμως οι παράνομες δραστηριότητες σε κάποια κράτη έχουν σχέση ακόμα και με κυβερνητικούς κύκλους, καθώς τα χρήματα είναι πάρα πολλά, θα μπορούσε να έχει επιχειρηθεί η εξουδετέρωσή του με τον πιο κατάλληλο τρόπο στη τρέχουσα συγκυρία στη χώρα του Ερντογάν.

Μας θύμισε αυτό που γινόταν τόσο συχνά στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. «Κύματα» επιθέσεων με βόμβες μολότοφ στα Εξάρχεια και αλλού, έδινε τη ευκαιρία για ξεκαθάρισμα λογαριασμών «άλλων», με τη επικαιρότητα να ρίχνει το φταίξιμο στους συνήθεις υπόπτους, τους αναρχικούς…