21 Σεπτεμβρίου 2017

FT: Μήπως ήρθε η ώρα να επενδύσουμε στις ελληνικές τράπεζες;

Μετά από μία περίοδο εντάσεων και αβεβαιότητας αναφορικά με το ενδεχόμενο να κριθεί αναγκαία μία νέα, τέταρτη στη σειρά, ανακεφαλαιοποίηση, υπό τις έντονες...
... πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι Financial Times δίνουν μια άλλη διάσταση.

Με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, οι τράπεζες δεν αποκλείεται να σημειώσουν ράλι παρά το γεγονός ότι υφίστανται ανησυχίες για τα προβληματικά δάνεια. Αυτό αναφέρουν σε σημερινό τους δημοσίευμα οι FT, υπενθυμίζοντας ότι πριν από τέσσερα χρόνια ο φημισμένος επενδυτής John Paulson ήταν πεπεισμένος ότι το στοίχημα της ελληνικής ανάκαμψης θα... του έβγαινε, όμως οι πολιτικές αναταράξεις του 2015 του χάλασαν τα σχέδια.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, τα πράγματα ίσως είναι διαφορετικά για όσους είναι αρκετά τολμηροί ή τρελοί να ποντάρουν στις ελληνικές τράπεζες, αναφέρουν οι FT, επισημαίνοντας αφενός ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η οικονομία βρίσκεται σε σημείο καμπής και αφετέρου ότι γενικότερα οι τράπεζες είναι μεταξύ των κλάδων που ωφελούνται περισσότερο όταν μία χώρα βγαίνει από την ύφεση.

Τέλος σημειώνουν την πτώση των τραπεζικών μετοχών τονίζοντας ότι υπάρχουν λόγοι να ξανασκεφτεί κάποιος το «ποντάρισμα» που πριν από τέσσερα χρόνια ήταν πρώιμο. Όπως ανέφερε το Liberal.gr, μόλις σε δύο μήνες -από τα υψηλά στις 14 Ιουλίου έως χθες- οι ελληνικές τράπεζες έχασαν σχεδόν το 30% της αξίας τους, ή 3,56 δισ. ευρώ.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών διαμορφωνόταν σε 11,611 δισ. ευρώ στα υψηλά του Ιουλίου, εν αναμονή της εξόδου του ελληνικού δημοσίου στις αγορές. Σήμερα, η συνολική τους κεφαλαιοποίηση μετά βίας ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ (8,049 δισ. ευρώ).