13 Σεπτεμβρίου 2017

Παρέμβαση Βρυξελλών: Φέρνουν το θέμα Eldorado στο Eurogroup

Την ώρα που η Αθήνα αναζητά εναγωνίως επενδυτές...

Την οργή των Βρυξελλών έχουν προκαλέσει οι χειρισμοί της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην υπόθεση της επένδυσης στις Σκουριές από την Eldorado Gold...


... η οποία, μόλις προχθές, ανακοίνωσε ότι φεύγει από την Ελλάδα.

Ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε σήμερα ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης Τσίπρα στο εν λόγω θέμα «αποτελούν παράδειγμα του τι να μην κάνουμε για τις επενδύσεις». Αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι πρόκειται για «παράδειγμα προς αποφυγή», οι Ευρωπαίοι αναμένεται να θέσουν το ζήτημα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή στο Ταλίν της Εσθονίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον των δανειστών για την υπόθεση είναι άμεσο και εύλογο, καθώς, όπως έγραψε το protothema.gr, μεταξύ των μετόχων της Eldorado βρίσκονται κολοσσιαία funds, όπως η Blackrock, η Morgan Stanley, η Citigroup, η Goldman Sachs, η Deutsche Bank, η JP Morgan, η Credit Agricole, η Bank of America, η HSBC, η Swiss National Bank και η BNP Paribas, μεταξύ άλλων, δεν είναι απλοί… μικρομέτοχοι της Eldorado Gold, αλλά κατέχουν το 56,13% της καναδικής εταιρείας. Αυτοί είναι που φεύγουν από την Ελλάδα, μαζί με την Eldorado Gold...

Όλα αυτά, μάλιστα, συμβαίνουν την ώρα που η χώρα αναζητά επενδύσεις, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, μέχρι το καλοκαίρι του 2018, όπως προβλέπεται στους όρους και τους στόχους του τρίτου Μνημονίου. Η κυβέρνηση, πάντως, δείχνει να κάνει κινήσεις προς εκτόνωση της κρίσης, καθώς σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε στην έκδοση των δύο αδειών της Ελληνικός Χρυσός για τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.

Με βάση τις συγκεκριμένες αποφάσεις, που υπογράφει, με εντολή του αρμόδιου υπουργού, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλης Βερροιόπουλος, χορηγείται άδεια νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού και τροποποιείται η άδεια εγκατάστασης αντίστοιχου εξοπλισμού στη θέση απόθεσης Κοκκινόλακα.

Ειδικότερα, χορηγήθηκε «στην εταιρεία "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΥ", άδεια λειτουργίας νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού μικτών θειούχων μεταλλευμάτων και των τροποποιημένων υφιστάμενων υποδομών, του υποέργου «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας» του έργου «Μεταλλευτικές - Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας», στην περιοχή της Ολυμπιάδας, ∆ήμου Αριστοτέλη, Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.

Η άδεια που χορηγείται έχει διάρκεια τριών ετών και μεταξύ των όρων και των περιορισμών που τίθενται, καθορίζεται σε 400.000 τόνους ετησίως η ποσότητα του επεξεργασμένου μεταλλεύματος. Όπως επισημαίνεται στην απόφαση χορήγησης άδειας, «το Δημόσιο δεν ευθύνεται, αν για λόγους ασφαλείας ή γενικότερου δημοσίου συμφέροντος, απαγορευθεί η λειτουργία των εγκαταστάσεων του θέματος ή ανακληθεί η παρούσα άδεια λειτουργίας».

Όσον αφορά στην τροποποίηση της άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού του χώρου απόθεσης στην περιοχή της Ολυμπιάδας, επιτρέπεται «η διάθεση του λεπτομερούς υπολείμματος κατεργασίας του εργοστασίου εμπλουτισμού Ολυμπιάδας στο στεγανοποιημένο και υδραυλικά προστατευμένο -απομονωμένο τμήμα που προσδιορίζεται από τον ενοποιημένο χώρο απόθεσης 1-3, το δεξιό αντέρεισμα, την ανάντη παρειά του κατάντη αναχώματος και την λίμνη εκτάκτου ανάγκης του Μεταλλείου Μαύρων Πετρών».