22 Σεπτεμβρίου 2017

Σρέντερ: Η αποστολή Γερμανών στρατιωτών στα ρωσικά σύνορα στέλνει “λάθος μήνυμα”

Η ανάπτυξη 450 στρατιωτών της Bundeswehr στην Λιθουανία στέλνει “λάθος μήνυμα” στην Ρωσία, επισημαίνει ο πρώην Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ σε συνέντευξή του...


... στο γερμανικό “Stern”.

Η αποστολή Γερμανών στρατιωτών σε χώρες της Βαλτικής γίνεται στο πλαίσιο της ενισχυμένης ΝΑΤΟϊκής παρουσίας στην ανατολική Ευρώπη (NATO Enhanced Forward Presence) όμως ο προκάτοχος της Άγκελα Μέρκελ στην Καγκελαρία έχει διαφορετική γνώμη.

Όπως υποστηρίζει ο Γκέρχαρντ Σρέντερ σε συνέντευξή του στο “Stern”, η Γερμανία “δεν θα πρέπει να ταυτίζεται με τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά τις σχέσεις με την Ρωσία καθώς η Ουάσινγκτον δεν θέλει μια ισχυρή Ρωσία. Η Ευρώπη, ειδικά η Γερμανία, έχει διαφορετικά συμφέροντα” τονίζει.

“Θα πρέπει κανείς να προσπαθήσει να καταλάβει την Ρωσία και τον πρόεδρό της. Από την ρωσική οπτική, το ΝΑΤΟ δημιουργεί έναν κύκλο, ο οποίος ξεκινά από την Τουρκία και μέσω του Νότου και την κεντρική Ανατολική Ευρώπη καταλήγει στην Βαλτική... Η ανάπτυξη Γερμανών στρατιωτών στα ρωσικά σύνορα συνιστά ένα εντελώς λάθος μήνυμα” λέει.

Οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Ρωσία έχουν γίνει... πολύπλοκες τα τελευταία χρόνια, με την Μόσχα να διαμαρτύρεται για την σταδιακή επέκταση της Συμμαχίας προς ανατολάς. Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, η ΝΑΤΟϊκή παρουσία πλησίον των ρωσικών συνόρων έχει τριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία ενώ έχει οκταπλασιαστεί κατά μήκος των δυτικών συνόρων της Ρωσίας.