Τη στιγμή που ανθρώπινες ζωές κινδύνευαν στα νερά του Καστελόριζου και οι ελληνικές δυνάμεις έδιναν μάχη για να σώσουν τους πρόσφυγες, η Τουρκία έσπευδε να αμφισβητήσει...
... όχι μόνο ελληνικές κυριαρχικές αρμοδιότητες, αλλά ευθέως την ελληνική κυριαρχία, δηλώνοντας ότι στην περιοχή που έγινε το ναυάγιο μερικές εκατοντάδες μέτρα από το Καστελόριζο εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και ελληνικού εναέριου χώρου, η αρμοδιότητα για Έρευνα και Διάσωση ανήκει στην Τουρκία!
Με την παράνομη ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Τουρκία, αδιαφορώντας για την προσπάθεια διάσωσης των ναυαγών, που δυστυχώς άφησε πίσω ένα νεκρό εννιάχρονο παιδί, όχι μόνο δεν συνέβαλε αλλά δυσχέρανε αυτή την επιχείρηση δημιουργώντας σύγχυση για το ποιος έχει το συντονισμό της επιχείρησης.
Οι κινήσεις αυτές εκδηλώνονται στο πλαίσιο της γνωστής προσπάθειας της Τουρκίας αμφισβήτησης του καθεστώτος του Καστελόριζου αλλά και εγκλωβισμού των υπολοίπων νησιών του Αιγαίου σε ζώνη τουρκικής επιχειρησιακής αρμοδιότητάς και ευθύνης που θα φθάνει μέχρι το μέσο του Αιγαίου. Αμφισβητούν όλο το Αιγαίο οι Τούρκοι.
Η Τουρκία εξέδωσε τη ΝΟΤΑΜ Α4673/17 με την οποία υποστηρίζει ότι η ΝΟΤΑΜ που είχαν εκδώσει οι ελληνικές αρχές (Α2435/17) για την επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης στην περιοχή του Καστελόριζου χθες τη νύχτα, επικαλύπτει περιοχή ευθύνης της Τουρκίας (Turkish Search and Rescue Region-SRR) και συνεπώς όλη η επιχείρηση πρέπει να γίνει σε συνεννόηση και συντονισμό με τις τουρκικές αρχές.
Με την ευκαιρία αυτή μάλιστα, οι τουρκικές αρχές δηλώνουν ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τον καθορισμό της ελληνικής περιοχής ευθύνης SRR που όπως υποστηρίζει η Ελλάδα ταυτίζεται με τα όρια του FIR Αθηνών.
Στην απάντησή της η Αθήνα, με τη NOTAM Α2437/17, απέρριψε τους τουρκικούς ισχυρισμούς που αμφισβητούν ευθέως την ελληνική κυριαρχία στο Καστελόριζο. Όπως αναφέρει η ελληνική ΝΟΤΑΜ, η συγκεκριμένη περιοχή αφορά ελληνικά χωρικά ύδατα και ελληνικό εναέριο χώρο, όπου η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
Η Ελλάδα επίσης απορρίπτει τους τουρκικούς ισχυρισμούς που διαστρεβλώνουν το γράμμα και το πνεύμα των διεθνών Συμφωνιών σχετικά με τις περιοχές ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης και καταγγέλλει ότι η Τουρκία με αυτή την τακτική προκαλεί σοβαρές θεσμικές και πρακτικές περίπλοκες στις επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης.
Χαρακτηρίζει άκυρη την τουρκική ΝΟΤΑΜ καθώς όπως επισημαίνεται αναφέρεται σε δραστηριότητες Έρευνας και Διάσωσης εντός του FIR Αθηνών όπου η μοναδική υπεύθυνη Αρχή για την έκδοση ΝΟΤΑΜs, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ICAΟ, είναι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Στην ίδια ΝΟΤΑΜ επισημαίνεται ότι η ελληνική περιοχή ευθύνης SRR συμπίπτει με το FIR Αθηνών, όπως έχει αποφασισθεί στις περιφερειακές Συναντήσεις Αεροναυτιλίας στην Κωνσταντινούπολη (1950) των Παρισίων (1952) και της Γενεύης (1958) και έγιναν αποδέκτες από όλες τις συμμετέχουσες χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας και οι οποίες κατόπιν εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο του ICAO.