9 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Ντιμιτρόφ αναφέρθηκε σε «συνέπειες» για την Ελλάδα

Και νέα πρόκληση από τα Σκόπια

Νέα προκλητική συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην εφημερίδα Der Standard.

Την Πέμπτη είχε δημοσιευτεί επίσης...
... προκλητική συνέντευξή του στο διαδικτυακό Der Spiegel, την οποία παραχώρησε σε έναν δημοσιογράφο που θεωρείται «πιστόλι» του Τζορτζ Σόρος. «Η Ελλάδα είναι από πολλού μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και ως εκ τούτου η γεωπολιτική θέση της είναι σημαντική. Ελπίζουμε ότι αυτό συνδυάζεται με διορατική υπευθυνότητα»!

Ο αμετροεπής Ντιμιτρόφ με το ίδιο ύφος ισχυρίστηκε στη συνέχεια ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα επεσήμανε στην Ελλάδα ότι θα έχει συνέπειες εάν τα Σκόπια δεν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.: «Όταν επισκέφθηκα την Αθήνα, έκανα μια παράκληση: παρακαλώ αναλογισθείτε τι είδους γείτονα θα θέλατε να έχετε και ποιες θα ήταν οι ενδεχόμενες συνέπειες για εσάς. Εξετάστε την προοπτική να μας επιτρέψετε την ένταξη στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία του ΟΗΕ «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM)».

Ο Ντιμιτρόφ επέμεινε, ενάντια στα συμφωνηθέντα, ότι θα συνεχίσει να στέλνει διαρκώς το μήνυμα να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ με το προσωρινό τους όνομα, ενώ το ΝΑΤΟ του έχει διαμηνύσει ότι αυτό δεν γίνεται. «Και τούτο διότι», εξηγεί ο Σκοπιανός, «πρώτον, η ενσωμάτωση στην ευρω-ατλαντική οικογένεια αποτελεί ενοποιητικό παράγοντα για την πολυεθνική κοινωνία μας και, δεύτερον, η ένταξη στο ΝΑΤΟ στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα προς τα έξω: αυτή η χώρα παραμένει σταθερά στα υφιστάμενα σύνορα».

Δεν έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ το κρατίδιο
Ωστόσο, πέρα από όσα είπε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, μεγαλύτερη σημασία έχει αυτό που δεν είπε. Ο δημοσιογράφος της Der Standard τον ρώτησε ευθέως «εάν η χώρα έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ».

«Η νέα αρχή στη "Μακεδονία" αποτελεί, επίσης, μια ευκαιρία για τη Δύση. Δεν θα ήταν υπεύθυνο να παρεμποδισθεί. Εξ άλλου είναι καλό για την Ευρώπη να δείξει ότι μπορεί όχι μόνο να αποσοβήσει μια κρίση, αλλά και να δημιουργήσει μια επιτυχημένη ιστορία στα Βαλκάνια. Υπάρχει μια περιφέρεια, στην οποία η Ευρώπη μπορεί να ασκήσει επιρροή – και αυτή σίγουρα είναι τα Βαλκάνια. Τα Βαλκάνια δεν ευρίσκονται γεωγραφικά στο περιθώριο της Ευρώπης, ευρίσκονται μόνο στο περιθώριο της προσοχής. Από οικονομική άποψη είμαστε πλήρως ενσωματωμένοι στην ΕΕ. Το 47% των μακεδονικών εξαγωγών κατευθύνεται στη Γερμανία».

Δεν απάντησε. Επέλεξε να αραδιάσει «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» επειδή δεν έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ. Έχει μόνο την υποκίνηση του υπέργηρου δισεκατομμυριούχου κερδοσκόπου Τζορτζ Σόρος. Αλλά η υποκίνηση Σόρος δεν φέρνει αποτελέσματα με τον Ντόναλντ Τραμπ πρόεδρο, ή μάλλον -για να είμαστε ακριβείς- φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα.