26 Σεπτεμβρίου 2017

Μεγάλη νατοϊκή άσκηση στη Σκωτία για την αντιμετώπιση πυραύλων από τη Β. Κορέα

Το ΝΑΤΟ ξεκινά μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων στρατιωτών, πολεμικών πλοίων και μαχητικών στη Σκωτία για να εξασκηθεί στην κατάρριψη...
... πυρηνικών πυραύλων.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μάικλ Φάλον, είπε ότι με την άσκηση “Formidable Shield” («Τρομερή Ασπίδα») η Συμμαχία θα αντιμετωπίσει την απειλή που συνιστούν η Βόρεια Κορέα και άλλα «κράτη-παρίες», καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ του Κιμ Γιονγκ Ουν και του Ντόναλντ Τραμπ.

Είναι η πρώτη φορά που δυνάμεις του ΝΑΤΟ εξασκούνται στην αντιμετώπιση απροειδοποίητων επιθέσεων με βαλλιστικούς πυραύλους κατά της Ευρώπης.  Αμερικανικές δυνάμεις ηγούνται της άσκησης ανοικτά των ακτών της Σκωτίας μαζί με στρατιώτες από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία και τον Καναδά.

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία είπε ότι η «μεγάλη άσκηση» στις Εβρίδες νήσους, που θα διαρκέσει έως τις 18 Οκτωβρίου, αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των μελών της στην περίπτωση απειλών από πυραυλικές επιθέσεις.Πολεμικά σκάφη αναπτύσσονται για να εντοπίσουν και να καταρρίψουν διάφορα είδη πυραύλων (εδάφους – θαλάσσης, αέρος-θαλάσσης και βαλλιστικούς) ενώ επιτηρούνται από νατοϊκά αεροσκάφη.

Η αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τέσσερα αμερικανικά καταδρομικά, εφοδιασμένα με το αντιπυραυλικό σύστημα Aegis, ένα χερσαίο αντιπυραυλικό σύστημα στη Ρουμανία κι ένα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης στην Τουρκία, που συντονίζονται από τη βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία.

Διοικητές του αμερικανικού Έκτου Στόλου είπαν ότι η άσκηση “Formidable Shield” θα επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια «για να καθησυχάζει τους συμμάχους και να αποτρέπει τους εχθρούς.»