9 Σεπτεμβρίου 2017

Ποιες γαλλικές εταιρείες έδειξαν ζεστές για επενδύσεις στην Ελλάδα

Επενδύστε στην Ελλάδα και δεν θα το μετανιώσετε, ήταν το μήνυμα του Α. Τσίπρα

Οι επενδυτικές προοπτικές στην Ελλάδα συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση Ελλήνων και Γάλλων επιχειρηματιών, στην οποία παρέστησαν...


... και μίλησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν.  

Στις συζητήσεις και σε δηλώσεις που ακολούθησαν, εκπρόσωποι μεγάλων γαλλικών ομίλων εξέφρασαν ενδιαφέρον για επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, στη διαχείριση υδάτων, στις κατασκευές, στις ψηφιακές τεχνολογίες και σε άλλους επιμέρους κλάδους.

Ποιες εταιρείες έδειξαν ενδιαφέρον
Σύμφωνα με το sofokleousin, οι κ.κ. Τσίπρας και Μακρόν άκουσαν τις παρατηρήσεις των εκπροσώπων της πετρελαϊκής Total και κατασκευαστικού ομίλου Vinci για τα γνωστά προβλήματα με την ελληνική γραφειοκρατία.  Από ελληνικής επιχειρηματικής πλευράς παρατηρήσεις, απόψεις και  σχόλια διατύπωσαν ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεοδ. Φέσσας και ο πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης.

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, στο άνοιγμα των αγορών και στις ιδιωτικοποιήσεις, επισημαίνοντας ότι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης περιλαμβάνεται  η παραχώρηση σε ιδιώτες των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην έγκαιρη ολοκλήρωση των οδικών αξόνων από κοινοπραξίες στις οποίες συμμετείχε, μεταξύ άλλων, και η γαλλική Vinci.

Ως επιστέγασμα της επίσκεψης Μακρόν ήρθε η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της  Γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία θα παράσχει τεχνική βοήθεια για τη δημιουργία ανάλογου χρηματοπιστωτικού φορέα στην Ελλάδα.

Συμφωνίες και προσεγγίσεις υπήρξαν και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Η ΔΕΗ και η Engie ξεκίνησαν συζητήσεις για την κατασκευή αιολικού Πάρκου και μονάδων αποθήκευση ενέργειας στην Κρήτη.

Συμφωνία συνεργασίας επετεύχθη μεταξύ του ελληνικού «SI cluster» διαστημικών τεχνολογιών και της Aerospace Valley, που συνδέεται με την εταιρεία κατασκευής  των Airbus.

Έντονο ενδιαφέρον από Total-Suez
Το έντονο ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας και της διαχείρισης υδάτων εκφράζουν εκπρόσωποι των κορυφαίων γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων, Total και Suez με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Patrick Pouyanne, CEO της TOTAL, «το ενδιαφέρον μας στην Ελλάδα εντοπίζεται σε 4 τομείς. Ο πρώτος εντοπίζεται στην διανομή των πετρελαϊκών μας προϊόντων και ειδικά στην ναυτιλιακή βιομηχανία, καθώς έχουμε ευρύ πελατολόγιο εδώ και είμαστε προμηθευτές σε τάνκερ μεταφοράς πετρελαίου, ενώ είμαστε διατεθειμένοι να επιδοθούμε σε έρευνες (σ.σ. υδρογονανθράκων)».

Όπως πρόσθεσε, «έχουν υπάρξει ανακαλύψεις στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο και στην Κύπρο και θέλουμε να κάνουμε έρευνες στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό έχουμε καταθέσει αίτηση εξασφάλισης των σχετικών αδειών και για αυτό βρίσκομαι εδώ σήμερα».

Αναφερόμενος σε ζητήματα ερευνών, ο επικεφαλής της TOTAL δήλωσε ότι «η φιλοσοφία μας είναι ξεκάθαρη. Δραστηριοποιούμεθα σε κάθε χώρα σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας. Εάν η Κύπρος επιθυμεί να κάνω εξορύξεις, θα κάνω εξορύξεις στην Κύπρο. Εάν η Ελλάδα θέλει να κάνω εξορύξεις, θα κάνω εξορύξεις στην Ελλάδα.

» Είμαστε μία δημόσια (εισηγμένη) εταιρία, μία εμπορική εταιρία και όχι μία διπλωματική εταιρία. Δεν χρειάζεται να επιλύσουμε κάτι. Πιστεύουμε ότι θα ήταν καλό να διερευνήσουμε το δυναμικό (υδρογονανθράκων) της Ελλάδας, καθώς υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μίας νέας βιομηχανίας», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Έχουμε έναν ακόμη λόγο (δραστηριοποίησης στην Ελλάδα). Τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κοιτάμε πολύ σοβαρά τις δυνατότητες ανάπτυξης δραστηριοτήτων στην Ελλάδα για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. Αιολικής και ηλιακής».

Ο τέταρτος λόγος, όπως είπε, αφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα θα καταστεί ένα είδος ενεργειακού κόμβου. «Με φυσικό αέριο να μεταφέρεται από την Αίγυπτο, από την Ρωσία, από την Τουρκία η Ελλάδα θα μπορούσε να καταστεί ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος για φυσικό αέριο. Βλέπετε, λοιπόν, ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για την παρουσία μας στην Ελλάδα», κατέληξε.

Σαφές επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, όμως, εξέφρασε και ο Jean Louis Chaussade, διευθύνων σύμβουλος (CEO) του κορυφαίου επιχειρηματικού ομίλου Suez.

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των εταιριών διαχείρισης ύδατος, επεσήμανε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αγοράσουμε το μάνατζμεντ αυτών των εταιριών. Συνήθως μπορούμε να αγοράσουμε ένα μικρό ποσοστό των μετοχών, περί το 23% - 20%, αλλά αυτό που θέλουμε είναι να βελτιώσουμε το μάνατζμεντ, (την διαχείριση) αυτό στο οποίο είμαστε καλοί. Αυτό λοιπόν που θέλουμε από τους Έλληνες εταίρους μας είναι να δούμε εάν θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στο είδος της νέας τεχνολογίας που μπορούμε εμείς να προσφέρουμε.

Είναι κάτι που είναι σημαντικό. Το να μπορείς να φέρεις τεχνολογία, νέα τεχνολογία, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του μάνατζμεντ, του δικτύου διανομής, της σχέσης με τους πελάτες, όπως κάνουμε παντού και είμαστε καλοί σε αυτό. Εάν η κυβέρνηση επιθυμεί να κάνουμε αυτό, θα είμαστε πολύ ευτυχείς να το προσφέρουμε».