24 Σεπτεμβρίου 2017

Το 50% της Συρίας ελέγχει πλέον ο Assad μετά τις νίκες στην Deir Ez Zor

Μετά την ξαφνική επίθεση των Συριακών, Ρωσικών και λοιπών συμμαχικών δυνάμεων κατά της πόλης Deir Ez Zor και την καταστροφή των εχθρικών δυνάμεων, οι κυβερνητικές...


... δυνάμεις συνέχισαν την επίθεση τους σε δύο μέτωπα.

Πρώτον, επεδίωξαν να περάσουν τον ποταμό ώστε να διασφαλίσουν ένα ευρύτατο προγεφύρωμα με σκοπό την διεκπεραίωση στρατιωτικών δυνάμεων οι οποίες στο άμεσο μέλλον θα κινηθούν νότια προς τα σύνορα με το Ιράκ όπου βρίσκονται και οι περισσότερες πετρελαιοπηγές της χώρας.

Σύμφωνα με διαθέσιμες πληροφορίες, ο στόχος των Συριακών και λοιπών συμμαχικών δυνάμεων είναι η κατάληψη της συνοριακής πόλης Abu Kamal με δύο κύριες επιθετικές κινήσεις, η πρώτη από βορά από την πόλη Deir Ez Zor προς νότο και η δεύτερη από δυτικά προς τα ανατολικά.

Κατ' αυτό τον τρόπο θα κλείσει η λαβίδα των κυβερνητικών δυνάμεων με τον εγκλωβισμό και την καταστροφή σημαντικών δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους, ενώ παράλληλα η Δαμασκός θα αποκτήσει σημαντικές πηγές εσόδων μέσα από την ανακατάληψη των πετρελαιοπηγών της ευρύτερης περιοχής.

Η δεύτερη εκστρατεία των Συριακών δυνάμεων στην ανατολική Συρία ολοκληρώθηκε χτες 23 Σεπτεμβρίου με την κατάληψη των πόλεων και κωμοπόλεων Ma adan, Al Matha, Ma Din Al Atiq, Qasabi, Hammat Ash Shamiyah και Al Bass’ah.

Μετά και από την κατάληψη των περιοχών αυτών η κυβέρνηση της Συρίας ελέγχει πλέον το 50% και εκτιμάται ότι πριν από το τέλος του έτους η Δαμασκός θα ελέγχει το σύνολο των περιοχών νότια του Ευφράτη και πιθανόν και τμήμα της βορειοανατολικής Συρίας βόρεια του ποταμού Ευφράτη.

Την ίδια στιγμή οι δυνάμεις του SDF προσπαθούν να καταλάβουν όσο το δυνατό περισσότερα εδάφη βόρεια του ποταμού Ευφράτη και δυτικά του ποταμού Khabur και να καταλάβουν τις πετρελαιοπηγές του βρίσκονται στην περιοχή.