9 Αυγούστου 2017

FAZ: Τράπεζες εναντίον κακοπληρωτών

"Κάποιες μεταρρυθμίσεις μπορούν να επιβληθούν από αριστερές κυβερνήσεις"

Στην Ελλάδα τερματίζεται αυτές τις μέρες ένα ακραίο φαινόμενο, ενδεικτικό από τη μια πλευρά, των δυσκολιών για τη μεταρρύθμιση της χώρας...
... και από την άλλη, του γεγονότος ότι κάτι που έμοιαζε αδύνατο είναι τελικά εφικτό, σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Αυτό το καλοκαίρι οι ελληνικές τράπεζες άρχισαν να εισπράττουν χρέη πολιτών, με κινητή και ακίνητη περιουσία, φθάνοντας ακόμα και μέχρι τους πλειστηριασμούς. Στο στόχαστρο βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι κάνουν χρήση μιας άτυπης ασυλίας, από τη στιγμή που ούτε το δημόσιο ούτε οι τράπεζες κινούνται σε βάρος τους.

Με αφετηρία τον περιβόητο νόμο Κατσέλη σχεδόν κάθε πολίτης ήταν σε θέση να αναστείλει την εξυπηρέτηση τραπεζικών δανείων. Σύμφωνα με ελληνικές τράπεζες το 20% των κόκκινων δανείων βρίσκεται στα χέρια στρατηγικών κακοπληρωτών, με το συνολικό ποσό να ξεπερνά τα 10 δισ.

Ο αριθμός των κακοπληρωτών αυξήθηκε ακόμα περισσότερο μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του 2015, μιας και όταν το αριστερό κόμμα βρίσκονταν στην αντιπολίτευση επικροτούσε τέτοιου είδους τακτικές.

Στο πλαίσιο εφαρμογής του τρίτου προγράμματος προσαρμογής, οι δανειστές επέμειναν σε πλειστηριασμούς ακινήτων μέσω διαδικτύου για να αποφευχθούν φαινόμενα βίας σε βάρος συμβολαιογράφων. Ο σχετικός νόμος πέρασε από την ελληνική Βουλή, ισχύει από τον Μάιο και τερμάτισε τον Ιούνιο την απεργία των συμβολαιογράφων. Οι ελληνικές τράπεζες ξεκίνησαν τώρα δειλά να κινούνται κατά των κακοπληρωτών». «Περάσαμε τον Ρουβίκωνα», λέει ένας τραπεζικός στην Αθήνα.

Το γεγονός ότι μια αριστερή κυβέρνηση, όπως του ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε να φτιάξει γέφυρα πάνω από τον Ρουβίκωνα, ανοίγοντας το δρόμο για πλειστηριασμούς, είναι ίσως για κάποιους ειρωνικό, δεν παύει ωστόσο να είναι και λογικό και συνεπές. Σε τελική ανάλυση ορισμένες μεταρρυθμίσεις μπορούν να επιβληθούν καλύτερα από αριστερές παρά από συντηρητικές κυβερνήσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα».