Σε πρώτη φάση θα αντικαταστήσουν τα MiG 31
Η Ρωσία λέει ότι τα αεριωθούμενα, αεροσκάφη, έκτης γενιάς, που κατασκευάζει, θα είναι ικανά να πραγματοποιήσουν διαστημικά ταξίδια και θα μπορούσαν...
... να λειτουργούν χωρίς πιλότο.
Το νέο αεροπλάνο, το οποίο, επί του παρόντος, σχεδιάζεται για να αντικαταστήσει το MiG 31, θα είναι ένας πνευματικός διάδοχος του μεγαλύτερου αδελφού του. Θα διαθέτει πολύ πιο προηγμένο εξοπλισμό και δυνατότητες, σύμφωνα με ισχυρισμούς των κατασκευαστών του.
Αλλά μπορεί να περάσει αρκετό διάστημα, προτού δούμε το αεροσκάφος σε δράση, με ειδικούς να προβλέπουν ότι δεν θα είναι έτοιμο μέχρι το 2035 τουλάχιστον. Το αεροσκάφος δεν θα είναι απλώς ένας εκσυγχρονισμός του MiG-31, δήλωσε ο Ίλια Ταρασένκο, στη ρωσική τηλεόραση, σύμφωνα με αναφορές στο περιοδικό UK Defense. Ο διευθύνων σύμβουλος της MiG αναφέρει ότι πρόκειται για ένα εντελώς νέο μηχάνημα με «ικανότητα λειτουργίας στο διάστημα, νέα όπλα, νέες ταχύτητες, νέα επιχειρησιακή εμβέλεια».
Σε συνέντευξη που έδωσε χθες στη Zvezda TV, ο κ. Ταρασένκο πρόσθεσε: «Η ανάπτυξη βρίσκεται στο στάδιο της οριστικοποίησης της εικόνας του αεροπλάνου. Θα γίνει σταδιακή μετάβαση από το MiG-31 στο PAK DA. Θα είναι ένα εντελώς νέο αεροπλάνο, όπου θα χρησιμοποιηθούν εντελώς νέες τεχνολογίες για να μπορεί να λειτουργεί στην περιοχή της Αρκτικής. Αυτό το αεροπλάνο θα προστατεύσει ολόκληρα τα σύνορα της πατρίδας μας. Αργότερα, το έργο θα γίνει μη επανδρωμένο».
Υπάρχουν λίγα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με το αεροπλάνο εκτός από το ότι βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης. Δεν έχουν κυκλοφορήσει επίσημα στοιχεία που να αναφέρουν λεπτομερώς τις δυνατότητες του αεροσκάφους.
Αλλά αυτό δεν είναι το πρώτο μεγάλο εγχείρημα για νέα μαχητικά υψηλού υψομέτρου. Η Ρωσία είπε στο παρελθόν ότι θα αναπτύξει ισχυρά λέιζερ στα αεροσκάφη της για να καταστρέφουν πυραύλους εχθρού. Τα λέιζερ θα είναι σε θέση να «κάψουν» τα συστήματα των επιτιθέμενων πυραύλων, σύμφωνα με τη ρωσική αμυντική βιομηχανία.
Μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Βλαντιμίρ Μικέγεφ, σύμβουλος του πρώτου Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου Ραδιοτηλεοπτικών Τεχνολογιών (KRET), δήλωσε: «Έχουμε ήδη εγκατεστημένα συστήματα προστασίας λέιζερ σε αεροσκάφη και ελικόπτερα, και τώρα μιλάμε για εξελίξεις στον τομέα των λέιζερ, που θα είναι σε θέση να καταστρέψουν με φυσικό τρόπο τις κατευθυντήριες κεφαλές των επιτιθέμενων πυραύλων.
«Σε γενικές γραμμές, θα μπορέσουμε να κάψουμε «τα μάτια» των πυραύλων που «μας κοιτούν». «Φυσικά, τέτοια συστήματα θα εγκατασταθούν και στα αεροσκάφη έκτης γενιάς». Ενώ ο κ. Μικέγεφ είναι αισιόδοξος για τα αεροσκάφη με λέιζερ, θα μπορούσε να πάρει λίγο χρόνο πριν αναπτυχθούν.
Ειδικοί ανέφεραν ότι το αεροσκάφος έκτης γενιάς βρίσκεται ακόμα στο στάδιο του εννοιολογικού σχεδιασμού. Ο Βασίλι Κάσιν, Ρώσος αμυντικός αναλυτής στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών Επιστημών της Μόσχας (HSE), είπε ότι τα αεροσκάφη έκτης γενιάς θα «χρησιμοποιηθούν, στην καλύτερη περίπτωση, μεταξύ 2035-40».