11 Αυγούστου 2017

Λαβρόφ: Υπάρχει κίνδυνος στρατιωτικής σύρραξης ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας

Ξεκαθαρίζει τη θέση της η Ρωσία για τα πυρηνικά της Πιονγκγιάνγκ

Τη θέση της σχετικά με τα πυρηνικά της Πιονγκγιάνγκ ξεκαθάρισε η Ρωσία, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος προειδοποίησε...


... για τον κίνδυνο μίας στρατιωτικής σύγκρουσης ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας.

Ο Ρώσος υπουργός πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα συντριπτικό πλεόνασμα αντιφατικών ρητορικών γύρω από το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, τόσο από την Πιονγκγιάνγκ, όσο και από την Ουάσινγκτον.

«Άμεσες απειλές χρήσης βίας διατυπώνονται… Η συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουάσιγκτον είναι ότι πρέπει να υπάρξει προληπτικό πλήγμα εναντίον της Βόρειας Κορέας, ενώ η Πιονγκγιάνγκ απειλεί να εξαπολύσει πυραυλικό πλήγμα εναντίον της αμερικανικής βάσης στο Γκουάμ. Αυτές (οι απειλές) συνεχίζονται αδιαλείπτως και μας προκαλούν μεγάλη ανησυχία».

«Δεν θα μπω στη διαδικασία να προβώ σε εικασίες σχετικά με το τί θα συμβεί "εάν". Θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέπουμε αυτό το "εάν" Ελπίζουμε ότι ότι θα υπερισχύσει η κοινή λογική», ανέφερε ο Λαβρόφ. Σημείωσε, ακόμη, ότι η Βόρεια Κορέα είχε κάποτε υπογράψει τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, αλλά παραιτήθηκε από αυτή.

«Τώρα (η Βόρεια Κορέα) ισχυρίζεται ότι έχει νόμιμα δικαιώματα να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και ότι το έχει ήδη κάνει. Αλλά γνωρίζετε τη θέση μας: δεν αποδεχόμαστε μία Βόρεια Κορέα που έχει στην κατοχή της πυρηνικά όπλα», υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός. Τόσο η Ρωσία, όσο και η Κίνα έχουν «μία σειρά προτάσεων» με στόχο στην αποφυγή αυτού που μπορεί να καταστεί ως μία «από τις πλέον μεγάλες συρράξεις» και ως «μία κρίση με μεγάλο αριθμό απωλειών».

Ο Ρώσος υπουργός ενθάρρυνε τις δύο χώρες να προσυπογράψουν το εν λόγω σχέδιο και το οποίο προβλέπει η Βόρεια Κορέα να αναστείλει τις δοκιμές πυραύλων και οι ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα να επιβάλουν μορατόριουμ στις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις τους.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος Ουάσινγκτον και Πιονγκγιάνγκ να εμπλακούν σε μία στρατιωτική σύρραξη. «Η πλευρά που είναι ισχυρότερη και εξυπνότερη» πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση της κρίσης, τόνισε ο Λαβρόφ, σε ομιλία που εκφώνησε σε φόρουμ Ρώσων φοιτητών και μεταδόθηκε απευθείας από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.