21 Αυγούστου 2017

Προετοιμάζουν το έδαφος για απόσχιση Πολιτειών στις ΗΠΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ιστορικές αλλαγές βρίσκονται προ των πυλών στις ΗΠΑ, οι οποίες είναι στα πρόθυρα μίας γενικής αναταραχής, πλησιάζοντας επικίνδυνα το "σημείο χωρίς επιστροφή".

Όλο και περισσότερες (δείτε τα βίντεο)...

... είναι οι Πολιτείες που... ορθώνουν ανάστημα μπροστά στην κεντρική κυβέρνηση της Ουάσιγκτον, με διαμαρτυρίες και διαμάχες που γυρίζουν πολύ πίσω στο χρόνο, αλλά παραμένουν πάντα επίκαιρες. Το μεγάλο ερώτημα ωστόσο παραμένει: Τι θα γινόταν σε μία γενική έκρηξη βίας εντός των ΗΠΑ, με μια σειρά από Πολιτείες να περιμένουν την... κατάλληλη στιγμή για να αποσχισθούν;

Χρόνιο είναι το θέμα της Αλάσκας, περιοχές της οποίας μένουν ανοικτές εδώ και δεκαετίες στην πιθανή απόσχισή τους από τις ΗΠΑ. Από το 1867, όταν δηλαδή η Αλάσκα... πουλήθηκε στους Αμερικανούς (ανήκε μέχρι τότε στη Ρωσία), μεγάλες ομάδες ντόπιων εξακολουθούν να αρνούνται την προσάρτησή τους στις ΗΠΑ, η οποία επισημοποιήθηκε την δεκαετία του 1950. Έκτοτε πολλές είναι οι φορές που το θέμα για την απόσχιση της μακρινής πλην όμορφης Πολιτείας έχει επανέλθει στη δημοσιότητα.

Η "μαύρη λίστα" με τις Πολιτείες που αναζητούν μέχρι και σήμερα την ανεξαρτησία τους δεν τελειώνει εδώ. Στην τελευταία Πολιτεία των ΗΠΑ και την πιο απομακρυσμένη γεωγραφικά, στην Χαβάη, η ιδέα της απόσχισης δεν έχει πάψει ποτέ να λησμονιέται από τους ντόπιους.   Οι εκφραστές της απόσχισης τόσο σε Χαβάη όσο και σε Αλάσκα έχουν το κοινό γνώρισμα πως ζητάνε κατά καιρούς μία "ειρηνική απόσχιση" από τις υπόλοιπες ΗΠΑ, στηριζόμενοι περισσότερο σε νομικά μέσα και αποφεύγοντας το παράδειγμα της Ουκρανίας.

Ακολουθεί η Καλιφόρνια, με το κίνημα του Calexit να αποτελεί την πιο πρόσφατη προσπάθεια απόσχισης της Πολιτείας από τις ΗΠΑ. Το κίνημα αυτό που βρίσκει σύμφωνους πολλούς διάσημους κατοίκους του Χόλιγουντ, εκφράζεται περισσότερο ως αντίδραση στην εκλογή Τραμπ, τροφοδοτώντας την ιδέα μιας ανεξάρτητης Καλιφόρνιας, σε σημείο μάλιστα να αναζητούν και υπογραφές για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Πρόκειται για διακαές πόθο πολλών... ιθαγενών κατοίκων σε διάφορες Πολιτείες των ΗΠΑ, που ωστόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανά πάσα στιγμή από τους παγκοσμιοποιητές, επιφέροντας το χάος σε μία υπερδύναμη.