17 Αυγούστου 2017

Ο Λίβανος ακύρωσε αμφισβητούμενο νόμο περί βιασμού

Τα κρεμασμένα νυφικά υποδηλώνουν την άρνηση
των γυναικών να παντρευτούν τον βιαστή τους
Άφηναν ελεύθερο τον βιαστή αν παντρευόταν το θύμα!

Το Κοινοβούλιο του Λιβάνου ακύρωσε έναν αμφισβητούμενο νόμο που επιτρέπει τους βιαστές να παντρεύονται τα θύματά τους και να αφήνονται ελεύθεροι, σύμφωνα...


... με τα επίσημα μέσα ενημέρωσης, έπειτα από εκστρατεία ακτιβιστών σε όλη τη χώρα για την κατάργησή του.

Η πρόταση για την κατάργηση του άρθρου 522 του ποινικού κώδικα -που αφορά τον βιασμό, την επίθεση, την απαγωγή και τον εξαναγκασμό σε γάμο- εισήχθη πέρυσι και εγκρίθηκε από την κοινοβουλευτική επιτροπή τον Φεβρουάριο.

Η πρόταση κυρώθηκε από το σώμα του κοινοβουλίου, σύμφωνα με την επίσημη Εθνική Υπηρεσία Τύπου και την ομάδα ακτιβιστών ABAAD. “Συγχαρητήρια στις γυναίκες στο Λίβανο”,  γράφει η οργάνωση σε μια δήλωσή της στο Facebook, προσθέτοντας ότι ‘δεν είναι δυνατόν να αποφεύγεται η τιμωρία για βιασμό και σεξουαλικών πράξεων που εκτελούνται με τη βία και τον εξαναγκασμό».

Το άρθρο έδινε τη δυνατότητα στο βιαστή ανηλίκων για να αποφύγει τη δίωξη να παντρευτεί το θύμα του. Οι ακτιβιστές σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία σχετικά με πόσοι βιαστές παντρεύονται τα θύματά τους, αλλά λένε ότι η πρακτική αυτή γίνεται κυρίως στις αγροτικές περιοχές.

Η απόφαση του Λιβάνου έρχεται μετά από την απόφαση της Ιορδανίας, πριν από δύο εβδομάδες και της Τυνησίας τον περασμένο μήνα για το ίδιο θέμα, ως μέρος ενός νομοσχεδίου που αποσκοπεί «να τερματίσει κάθε βία κατά των γυναικών».